Søreide Eriksen tilbakeviser marokkansk propaganda

Den marokkanske ambassadøren i Oslo hevder at norske observatører ikke kan observere rettssaker i Vest-Sahara og at alle rettssaker er lukket, inkludert i Norge. Forrige uke påpekte den norske regjeringen at dette ikke er korrekt.

Publisert 07. juni 2019

Den 20. mai publiserte den marokkanske ambassaden i Oslo en merkelig uttalelse på sine nettsider. Dokumentet ble også sendt til en rekke norske medier.

Ambassaden hevdet at de to norske statsborgerne som var deportert fra Vest-Sahara 19. mai ettersom «ikke et land på jorda, inkludert Norge, ville noen gang ha akseptert at studentar på troverdig vis blir utpekt som "observatører". Ikke et land i verden, Norge inkludert, ville noen gang ha akseptert at en organisasjon forsøker å observere en rettssak uten å bli akkreditert».

Last ned høyere oppløsning. 

Den 6. juni 2019 avfeide imidlertid utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen Marokkos påstander og uttalte at «norske rettssaler skal være åpne og tilgjengelige. De som ønsker å observere en rettssak trenger ikke akkreditering. Dette gjelder likt for utenlandske og norske borgere. Hovedregelen er at rettsmøter er åpen for alle». Utenriksministeren sa dette etter et spørsmål fra Stortingsrepresentant Ruth Grung fra Arbeiderpartiet den 31. mai.

De to utviste norske borgerne, Vegard Fosso Smievoll og Kjersti Brevik Møller, som begge er jusstudenter ved Universitetet i Bergen, hadde reist til Vest-Sahara for å observere en rettssak mot den saharawiske journalisten Nazha El Khalidi. Den 3. juni skrev de to studentene et lengre leserinnlegg i Dagsavisen, der de hevdet at «den marokkanske ambassaden i Oslo sprer usannheter om norsk rettspraksis og grunnleggende menneskerettigheter for å rettferdiggjøre egne overgrep mot folket i Vest-Sahara og utkastelse av norske studenter. Usannhetene bør ikke stå uimotsagt».

Videre skrev jusstudentene at «ved å nekte uavhengige observatører tilgang til rettssalene ignorerer Marokko sine internasjonale forpliktelser etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 14, retten til en rettferdig rettergang, som gir alle rett til en «offentlig rettergang». En rettssak foran åpne dører er ofte referert til som bærebjelken for selve retten til en rettferdig rettergang og er i Norge nedfelt i Grunnlovens § 95».

Den merkelige uttalelsen fra den marokkanske ambassaden ble fjernet fra ambassadens Facebookside to dager etter den ble publisert, men den hadde rukket å bli plukket opp av minst én avis i Norge. Uttalelsen er senere blitt lagt ut på Facebook-siden til Støttekomiteen i Vest-Sahara.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024