Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.
Oljefondets etikkråd annonserte i går at de har kastet ut Delek Group fra fondets porteføljer, og solgt en investering på rundt 600 millioner kroner. Årsaken er at den israelske gruppens datterselskap, NewMed Energy, i desember 2022 inngikk en kontrakt for petroleumsleting utenfor det okkuperte territoriet, signert med marokkanske olje- og gruvemyndigheter.
Det er fjerde selskap som siden 2005, under vekslende norske regjeringer, er kastet ut fra Oljefondet på grunn av oljeleting på akkurat denne blokken utenfor okkuperte Vest-Sahara.
Oljefondet kontrollerte 3 prosent av aksjene ved salget, og var den nest største kjente investoren i gruppen.
18. desember 2023 publiserte oljefondets Etikkråd en 15-siders analyse som forklarer begrunnelsen bak den nye beslutningen. Det understreker at Marokko «ikke har legitim, suveren råderett over naturressursene i havområdet utenfor Vest-Sahara». Marokko har siden 2001 lett etter olje og gass utenfor territoriet som landet holder under okkupasjon.
«Etikkrådets vurdering er at Delek Groups letevirksomhet offshore Vest-Sahara må anses som et grovt brudd på grunnleggende etiske normer etter SPUs etiske retningslinjer ettersom virksomheten ikke skjer i samsvar med ønsker og interesser til Vest-Saharas folk, og dessuten bidrar til å opprettholde en uavklart folkerettslig situasjon i området», skrev rådet.
Dokumentet vurderer også under hvilket juridisk rammeverk man må tolke en slik operasjon i Vest-Sahara innenfor – om den må vurderes innenfor rammen av lov som gjelder for ikke-selvstyrte territorier eller under internasjonal humanitærrett.
«Situasjonen i Vest-Sahara er unik i den forstand at det dreier seg om det eneste ikke-selvstyrte området uten en anerkjent administrator. Det finnes ingen klare regler for utnyttelsen av naturressurser i et slikt område. Administratorer av ikke-selvstyrte områder er under folkeretten pålagt å forvalte områdene i samsvar med det vedkommende folkets ønsker og interesser. Ettersom FN ikke anerkjenner Marokko som rettmessig administrator av Vest-Sahara, kan det innvendes at regelverket for ikke-selvstyrte områder ikke kommer til anvendelse på situasjonen der. Betenkingen til FNs juridiske rådgiver (2002) bygger på en analogi med pliktene til administratorer av ikke-selvstyre områder. Alternativt kunne det gjøres en vurdering med utgangspunkt i humanitærretten. Dette ville trolig lagt enda strengere begrensinger på selskapers virksomhet i området, slik betenkningen til Den Afrikanske Unions juridiske rådgiver (2015) konkluderer», bemerker rådet.
Utelukkelsen er en direkte oppfølging av allerede etablert praksis fra fondet. I 2016 ekskluderte fondet det amerikanske selskapet Kosmos Energy og dets britiske partner Cairn Energy for å utføre nøyaktig samme operasjon på nøyaktig samme sted – Boujdour-blokken – utenfor Vest-Sahara. I 2005 foretok fondet sin første etikk-eksklusjon noensinne ved å kaste ut det amerikanske selskapet Kerr-McGee fra porteføljene over samme operasjon. Delek Group er dermed det fjerde selskapet som ble kastet ut av fondet for det samme leteprosjektet på det samme offshore-området i løpet av de siste to tiårene.
Fondet har også en praksis med å ekskludere langsiktige kunder av fosfatstein fra Vest-Sahara, eksportert av det marokkanske statseide fosfatselskapet OCP som opererer i territoriet.
Støttekomiteen for Vest-Sahara oppfordrer andre investorer i Delek Group til å følge Oljefondets eksempel. i februar 2023 var det kjent at andre investorer var blant annet Deutsche Bank, Vanguard Group og BlackRock.
«Dette er et svært positivt fra Oljefondet. Vurderingen fra fondet går rett inn i kjernen av problemet: Marokko har ingen rett til å utstede slike oljelisenser i de okkuperte områdene, og saharawiene har ikke uttrykt sitt samtykke. Vi håper at de andre investorene i Delek vil se på denne beslutningen og følge etter», sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.
«Delek-konsernets virksomhet i okkuperte Vest-Sahara er dypt problematisk. Det israelske selskapet må respektere det saharawiske folkets rett til å ta vare på sine egne ressurser og avslutte oljeletingen i de okkuperte områdene », uttaler Hagen.
Bare to selskaper har for tiden letelisenser for olje og gass i Vest-Sahara, begge tilfeldigvis israelske. Den andre er Ratio Petroleum med lisens lenger sør, utenfor Dakhla.
Dokumentet til fondets Etikkråd er datert 30. mai 2023. I tråd med vanlig praksis, videresendes tilrådninger fra Etikkrådet til Norges Bank Investment Management - som forvalter fondet - før de publiseres når en endelig beslutning er fattet og aksjene er blitt solgt. Det var det som skjedde 18. desember 2023.
En uoffisiell engelsk oversettelse av Etikkrådets anbefaling er å finne her.
Brannstiftingen fremstår politisk motivert. Grafitti med pro-marokkansk og anti-Vest-Sahara-budskap er spraymalt på fortauet fremfor kontoret til den danske organisasjonen Global Aktion i København.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.