Ny rapport: 8 gamle norske fiskebåter havnet i okkuperte Vest-Sahara
6448caca040df_dakh

En ny rapport avdekker at det pågår en storstilt eksport av gamle norske fiskebåter til sårbare farvann langs Afrikakysten. 8 havnet utenfor okkuperte Vest-Sahara. 

Publisert 26. april 2023

Velkommen til rapportlansering på Kulturhuset i Oslo, 26. april 2023, kl. 1800. 

Illustrasjonen ovenfor fra Global Fishing Watch viser spor av gamle norske fartøy utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara.

Når norske fiskefartøy “går ut på dato” selges til kysten av Afrika, der de brukes i fiskerier i sårbare farvann. 

Hele 47 gamle norske fiskebåter har funnet veien til farvannene utenfor kysten av Afrika de siste 25 årene. 

Det kommer fram i en rapport som publiseres i dag av Naturvernforbundet, Støttekomiteen for Vest-Sahara og Fellesrådet for Afrika. 

Last ned rapporten her. 

Med innsyn i data fra Skipsregisteret, har vi i arbeidet studert sporene til hundrevis av fartøy, og sett hvor det ble av dem etter at de ble fjernet fra det norske registeret. 

Flere av statene hvor de gamle fartøyene er i dag, har svært mangelfull forvaltning av fiskeribestandene sine. Dit kommer flere av skipene for å delta i eksportrettet industrielt fiske, som ligger i konkurranse med småskalafiskere som normalt leverer fisk til de lokale markedene. Det er dermed en sammenheng mellom det norske kvotesystemet på den ene siden og matsikkerhet i mange steder i Afrika på den andre. 

Gjennomsnittsalderen på skipene som har blitt solgt fra Norge og som så havnet i afrikanske farvann er i dag 37 år. 

- Det kan ofte være vanskelig å vite hvor båter som blir solgt til slutt ender opp, men det betyr ikke at norske rederier er frie for ansvar. Praksisen med å selge utrangerte fiskebåter til afrikanske land viser at rutinene i norske rederier ikke er gode nok, skriver lederne av Naturvernforbundet, Fellesrådet for Afrika og Støttekomiteen for Vest-Sahara i en kronikk i Fiskeribladet. 

– Det har vært en rivende utvikling med søkelys på store skip og aktører som skroter i Sør-Asia. Med denne rapporten vil vi sette søkelys på en problemstilling som likner, salg av utrangerte fiskebåter med miljøavtrykket som det medfører, uttaler daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen, til Fiskeribladet i dag.

Eksporten til okkuperte Vest-Sahara er spesielt kontroversiell. Der fiskes det på lisenser utstedt av marokkanske okkupasjonsmyndigheter. 

Rapporten retter en serie anbefalinger til myndigheter og næring. 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023