Norsk skip fraktet fosfat fra okkuperte Vest-Sahara
622b19a43c103_Finansavisen_11.03.2022

“En beklagelig situasjon”, sier rederisjefen i Belships, som etterlyser et forbud fra norske myndigheter.

Publisert 11. mars 2022

- Dette er en beklagelig situasjon for oss. Det er ikke vi som har tatt beslutningen om å laste fosfat fra Vest-Sahara, sier administrerende direktør i Belships, Lars Chr.Skarsgård til Finansavisen i dag. 

Avisen skriver i dag at bulkskipet Belnippon i november 2021 transporterte anslagsvis 61.000 tonn fosfat fra det okkuperte territoriet til en importør i Mexico. Marokkos eksport av konfliktmineralet er i strid med folkeretten. 

Utenriksdepartementet fraråder norsk næringsliv i okkuperte Vest-Sahara. Belships-sjefen understreker overfor Finansavisen at rederiet slutter seg til UDs råd og har “full forståelse for at det rettes søkelys på dette”. Han oppfordrer myndighetene til å forby handelen med Vest-Sahara, og ikke bare fraråde. 

- Da hadde dette falt inn under forbudsklausuler i alle standardkontrakter, sier Skarsgård. 

- Dette er et innleiet skip hos oss, ikke eiet, og Belnippon har vært fremleiet på en langidskontrakt til samme befrakter siden det ble levert fra verftet i 2018. Befrakteren dirigerer skipet og velger laster. 

Han påpeker at ingen av Belships egne skip er tillatt å seile til Vest-Sahara og at de “er i dialog om å forsøke å endre kontrakten for Belnippon på dette punktet”.

Støttekomiteen for Vest-Sahara kontaktet rederiet 22. februar 2022. Brevet ble ikke besvart. 

- Vi lever i en tid der grunnleggende folkerett er under press. Denne transporten har vært med på å støtte opp under den ulovlige og brutale okkupasjonen av territoriet, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen i intervju med Finansavisen.  

Belnippon er et av fartøyene som framkommer i en årsrapport for 2021 om den kontroversielle fosfathandelen som vil publiseres av Western Sahara Resource Watch i begynnelsen av april. 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023