Norge tjener på Trumps Vest-Sahara-deal
landmine_510

Da Trump anerkjente Marokkos grunnløse krav på Vest-Sahara, fikk USA en stor våpenavtale i bytte. Slik vil Oljefondet tjene penger på den folkerettsstridige avtalen, avslører Dagbladet i dag. 

Publisert 21. desember 2020

- Norge bør ikke bidra med våpen som er med på å støtte oppunder en ulovlig okkupasjon, og jeg vil be finansministeren om å se på denne saken, sier Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) til Dagbladet, 21. desember. 

Avisen avslører at Oljefondet har investert i et våpenselskap som tjener på på Trumps nye avtale med Marokko.

Trump erklærte 10. desember at USA nå som første land i verden anerkjenner Marokkos krav på territoriet. Som del av avtalen var at Marokko måtte opprette fullverdige diplomatiske relasjoner med Israel - og at USA skulle få selge våpen til Marokko. Blant våpenbedriftene i den omstridte pakken er Raytheon, et selskap som tidligere har vært kastet ut av Oljefondet på grunn av klasevåpenproduksjon. 

Oljefondet hadde per 31. desember 2019 plassert 5,2 milliarder kroner i Raytheon. 

Trumps anerkjennelse av Vest-Sahara som en del av Marokko er direkte med på å undergrave FNs fredsprosess. Det påpeker blant annet FNs tidligere spesialutsendinger James Baker og Christopher Ross, og en rekke republikanere, inkludert Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton. Sistnevnte påpekte i en kronikk at for Trump "er alt en potensiell deal, sett i svært kort tidsperspektiv gjennom fokuseringsevnen til en bananflue". Og nå profitterer Norge altså på dealen Trump har inngått. 

Første gang Oljefondet ekskluderte et selskap, i 2005, uttrykte det Høyrestyrte Finansdepartementet følgende da fondet kastet ut et amerikansk oljeselskap med interesser i okkuperte Vest-Sahara. 

“[Etikkrådet] bygde sin vurdering på at Kerr-McGee, ved sitt datterselskap Kerr-McGee du Maroc Ltd., har en kontrakt med det statlige marokkanske oljeselskapet ONAREP om lete- og kartleggingsvirksomhet av olje- og gassforekomster på kontinentalsokkelen utenfor Vest-Sahara. Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet anser slik virksomhet som et 'særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer' blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess.”

Det er nettopp en slik støtte Raytheon gir Marokko nå.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023