Nå melder Yr vær i riktig land
5fe33c7f7e8eb_test2

I flere år har Yr meldt at byene i Vest-Sahara ligger i Marokko. Nå har de justert kartene sine. 

Publisert 23. desember 2020

Ingen land i verden - unntatt nå Trump-administrasjonen - anerkjenner Marokkos folkerettsstridige krav på territoriet. Norske myndigheter, EU-domstolen og Den internasjonale domstolen i Haag anser Vest-Sahara å være et annet territorium enn nabolandet Marokko. 

Likevel hender det med jevne mellomrom at karttjenester internasjonalt plasserer Vest-Sahara som en del av Marokko. Dette er ofte basert på feilaktige datasett og programvare, som fort kan være komplisert å justere eller overstyre manuelt. 

Værtjenesten Yr var i mange år blant dem som har sortert steder i Vest-Sahara inn under Marokko, til tross for FNs og UDs posisjon. Støttekomiteen for Vest-Sahara har fått gjentatte meldinger om feilen fra vårt eget nettverk, og vi gjorde Yr oppmerksom på feilen fra 2017. Yr meldte tilbake i 2019 at de holdt på med “et større arbeid med hele stedsnavnsregisteret” og at feilen skulle korrigeres med nytt system i 2020. 

Nå er endringene konkludert. Alle lokasjoner i Vest-Sahara er nå korrekt plassert i Vest-Sahara, i tråd med norsk offisiell politikk, og samtidig fjernet fra oversikten over steder i Marokko. Nedenfor framkommer stedsnavnene slik de var tidligere.  

NRK Urix meldte i en sak i 2017 at det hadde kommet klager om at Yr også hadde gitt Vest-Sahara-stedsnavn marokkanske navn. Støttekomiteen ser ikke at det er feil på dette nivået, da saharawier og Marokko bruker samme stedsnavn i Vest-Sahara (om enn, av og til, skrevet på litt ulike måter). Slik Yr ha gjengitt dette selve stedsnavnene, både før og etter årets opprydding, er fullt i tråd med posisjonen til UD, FN og saharawiene selv. 

 

 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024