KrF, SV og Ap-landsmøter med Vest-Sahara-politikk
smara_demo_12.01.05_510

Ytterligere tre partier har vedtatt Vest-Sahara-posisjoner på sine landsmøter i år. 

Publisert 02. mai 2021

Etter at Kristelig Folkepartis landsmøte i helgen vedtok en sterk Vest-Sahara-uttalelse i helgen, har nå fem partier vedtatt posisjoner hittil i årets landsmøtesesong. 

KrF vedtok i partiprogrammet 2021-2025 at de vil "anerkjenne Vest-Saharas rett til folkeavstemning om egen selvstendighet". 

Arbeiderpartiet vedtok på sin side en lengre uttalelse 15-17. april som blant annet understreker at “Marokko-okkuperte Vest-Sahara er Afrika siste koloni. Den marokkanske okkupasjonen er i strid med folkeretten. 29. april er det nøyaktig 30 år siden FNs sikkerhetsråd opprettet MINURSO-operasjonen for å tilrettelegge for en folkeavstemning om Vest-Saharas framtid. Folket Vest-Sahara venter fremdeles. De må selv få avgjøre sin egen framtid".

SVs landsmøte 23.-25. april vedtok i sitt program at partiet støtter "Vest-Saharas rett til en folkeavstemning om sitt eget lands uavhengighet". Dette ble fulgt opp av SV-leder Audun Lysbakken på hans 1.mai-appell

MDGs landsmøte 25.-28.mars vedtok at partiet vil arbeide for at det skal bli slutt på okkupasjonen av Vest-Sahara, mens Rødts landsmøte 4-7. mars førte inn i sitt program at partiet vil “Utvikle samarbeid med Vest-Sahara” og “fremme tiltak mot okkupasjon og undertrykking”.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024