Her kaster marokkansk politi steiner igjen

Over hundre personer skal ha blitt skadet i demonstrasjoner i Vest-Saharas hovedstad i forbindelse med markering av FNs menneskerettighetsdag og i frustrasjon over EUs nye ulovlige fiskeriavtale med okkupanten for Vest-Saharas farvann. Videoer strømmer inn av demonstrasjoner og ofre. Se videoserie.

Publisert 12. desember 2013

Demonstrantene som ropte slagord til støtte for saharawiernes rettigheter 10. desember ble møtt med vold fra marokkanske styrker. Flere ble pågrepet av politiet, inkludert en gruppe utenlandske aktivister fra Kanariøyene - som siden ble løslatt.

Lokale sykehus hadde fått inn over 90 skadde etter demonstrasjonene 10. desember, melder Associated Press. En journalist fra AP, Paul Shamme, var tilstede ved noen av demonstrasjonene, men ble ført vekk av marokkanske sikkerhetsstyrker. 

Se videoer under: 


Her er en stor demonstrasjon fra Tantan-gata i El Aaiún, 11. desember. Fra ca: 1:25 blir de jaget bort. 
 


Aktivister fra Kanariøyene deltar i demonstrasjoner. De har på seg oransje t-skjorter. En kvinne er kledd i en hvit melhafa med et stort saharawiske flagg. Svartkledde politifolk med batonger og hjelmer samler seg etter hvert rundt demonstrantene. 
Fra 04:21 blir demonstrantene spredt av politiet og de spanske aktivistene arrestert. 


Her er en annen video av den samme demonstrasjonen:
 


Her blir demonstranter angrepet av marokkanske sikkerhetsstyrker, og slått med batonger:



Dette skal være en video av at den amerikanske journalisten Paul Shamme blir stoppet av marokkanere og hindret i å rapportere:


Demo fra 8. desember:

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023