Fordøm Trumps anerkjennelse av marokkansk suverenitet i Vest-Sahara

“Søreide må kalle USAs ambassadør til Norge inn på teppet. Trumps utspill i dag om amerikansk anerkjennelse av marokkansk suverenitet over Vest-Sahara utgjør et graverende brudd på folkeretten", sier Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Publisert 10. desember 2020

Torsdag ettermiddag norsk tid la USAs president Donald Trump ut en tweet om at USA anerkjenner Marokkos suverenitetskrav på okkuperte Vest-Sahara. Se også uttalelse på nettsidene til Det hvite hus

Norge har i alle tider vært tydelige på at Marokkos suverenitet ikke gjelder Vest-Sahara. Samme konklusjon har blitt nådd av Den internasjonale domstolen i Haag og EU-domstolen. 

"Søreide må i sterkeste ordelag fordømme Trumps utspill og kalle USAs ambassadør til Norge inn på teppet. Et slikt alvorlig brudd på fokeretten må responderes på tydelig og raskt”, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"Trumps uttalelse gir ikke mening. Man kan ikke anerkjenne en ulovlig okkupasjon under folkeretten. Det er avgjørende at dette klargjøres og reverseres av kommende administrasjonen i USA. Dette må Norge bidra til. For et lite land som Norge vil det sette en svært alvorlig presendens dersom man tillater at suverene grenser krenkes”, sier Hagen. 

“Det saharawiske folket skal avgjøre sitt territoriums status helt på egen hånd. Den retten får ikke Trump  undergrave”, sier Hagen. 

FN fordømte Marokkos okkupasjon allerede i 1979, og ba Marokko avslutte invasjonen. Et samlet norsk sivilsamfunn ba i forrige uke Utenriksministern Søreide om å forsvare saharawienes rett til selvbestemmelse. 

Territoriet er ifølge FN et såkalt ikke-selvstyrt territorium. Deler av det er under okkupasjon av nabolandet Marokko, som ikke tillater at det saharawiske folket skal få utøvd sin rett til selvbestemmelse.  

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024