FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger
656483d60b46f_5f832eae78f08_gdeim_izik

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

Publisert 27. november 2023

Familiene til fangene avholder en digital pressekonferanse 8. desember klokka 12.00 CET.

Pressekonferansen er organisert av familiene, i samarbeid med en rekke organisasjoner (The League for the Protection of Saharawi Political Prisoners held within Moroccan jails (LPPS), The Geneva Support Group for the Protection and Promotion of Human Rights in Western Sahara), familienes advokater, og med støtte fra internasjonale organisasjoner. 

Følg pressekonferansen her. 

13 år etter at en marokkansk domstol gav drakoniske straffer til over 20 saharawiske aktivister, har FN-arbeidsgruppen konkludert med at fengslingen er ulovlig. 

Dette ble bestemt 11. oktober, men uttalelsen ble først gjort tilgjengelig denne uken. 

Rabat må umiddelbart løslate gruppen, som inkluderer journalister og menneskerettighetsforkjempere fra okkuperte Vest-Sahara, uttaler FN-organet. Gruppen ble arrestert i 2010 da de deltok i en demonstrasjon i Gdeim Izik - hvor de krevde sosioøkonomiske rettigheter for det saharawiske folket. 

Gdeim Izik-fangene lider i dag fremdeles under umenneskelige forhold i fengsel. Les mer om aktivistene her. 

Ved å be om løslatelse av fangene pekte FN-arbeidsgruppen på alvorlige brudd. FN peker på at de fengslede nektes tilgang på advokater, har signert tilståelser fremtvungne under tortur, og domstolenes manglende upartiskhet og uavhengighet. De konkluderte med at fangene har blitt vilkårlig fratatt frihet. FN-arbeidsgruppen ba også Marokko sikre erstatning, og oppfordret myndighetene til å etterforske den vilkårlige frihetsberøvelsen. Marokko bes iverksette tiltak mot de ansvarlige. 

Tidligere sjefsrapportør for FN-arbeidsgruppen, professor Mads Andenæs, er fornøyd med beslutningen. “Det er en viktig bekreftelse av observasjonene som allerede er gjort av mange rettsobservatører, inkludert Amnesty, Human Rights Watch, flere FN-menneskerettighetskomiteer og FNs torturkomite", sier Andenæs. Han ber om at "alle stater og tredjeparter legger press på Marokko om å følge opp denne avgjørelsen og slippe fangene fri.” 

“Avgjørelsen til FN-arbeidsgruppen bekrefter den ulovlige fengslingen av våre sønner. Vi krever at Marokko umiddelbart slipper dem fri”, kommenterer familiene til fangene i en pressemelding. 

I tillegg til å finne fengslingen av aktivistene vilkårlig, uttrykker FN dyp bekymring over antallet saker som skyldes for å være vilkårlige fengslinger i Vest-Sahara.  Arbeidsgruppen viser også til bekymringene uttrykket av FN-komiteen mot Tortur. 

FNs komite mot tortur har allerede behandlet og publisert fem avgjørelser angående fengslede fra Gdeim Izik; Mohammed Bani, Abdeljalil Laaroussi, Naama Asfari, Mohammed Bourial og Sidi Abdallahi Abbahah.

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024