Eksplosiv korona-økning i okkuperte Vest-Sahara

Etter at marokkanske bosettere i fiskeriindustrien returnerte fra Marokko til okkuperte Vest-Sahara, har nå antall smittede i de okkuperte områdene økt med 8250 prosent på under en uke.  

Publisert 26. juni 2020

OPPDATERING: 3. juli har tallet steget til 528 positive caser i de okkuperte områdene. Støttekomiteen rapporterer kontinuerlig på utviklingen av korona i Vest-Sahara. Se her.  

Det har vært svært få tilfeller korona i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. 19. juni rapporterte FN-operasjonen om to bekreftede tilfeller. I går 25. juni hadde antall bekreftede tilfeller økt til 167, ifølge FN. Tallene fra FN-organisasjonen er basert på offisielle marokkanske tall. 

Det er fortsatt ikke rapportert tilfeller i den delen av Vest-Sahara som ikke er under okkupasjon, eller i flyktningleirene i Algerie.  

Marokko behandler territoriet som en integrert del av sitt eget land, i strid me folkeretten. Vest-Saharas folk har ikke hatt mulighet til å stenge de internasjonale grensene til nabolandene Mauritania og Marokko.

Bildet ovenfor, tatt 21. mars, viser marokkanske bosettere som stimlet seg sammen på bussholdeplassen i Dakhla for å returnere til sine hjemsteder i Marokko idet marokkanske myndigheter setter Marokko/Vest-Sahara i lockdown. De fleste jobber i fiskerisektoren i Vest-Sahara.  

I månedsskiftet mai/juni, da lockdownen var over, kom de tilbake. En video fra 1. juni viser en kolonne på 22 busser, med rundt 1000 bosettere, returnere til territoriet. Denne migrasjonen fra Marokko til Vest-Sahara kan være hovedgrunnen til den eksplosive økningen. 

 

Det har også blitt ytret bekymring fra saharawiske grupper at marokkanere og utenlandske statsborgere har fått komme inn via maritim trafikk til Dakhla og El Aaiún. De ferske tallene fra FN illustrerer bare økningen i El Aaiun og Boujdour, og sier ingenting om eventuell økning i Dakhla. 

 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024