Fagforbundet Hordaland: Stans okkupasjonen av Vest Sahara

Representantskapsmøtet i Fagforbundet Hordaland vedtok 16. november en sterk uttalelse til støtte for det saharawiske folk.

Publisert 27. desember 2016

Teksten under ble vedtatt av representantskapsmøtet i Fagforbundet Hordaland, 16. nov 2016: 

Stans okkupasjonen av Vest Sahara

De aller fleste tror at koloniveldet i Afrika er noe som er avskaffet. Dessverre så er det ikke slik. Helt vest i Afrika er det et land som ikke har fått sin frihet til tross for at et folks rett til selvstyre er et grunnleggende prinsipp som alle verdens nasjoner anerkjenner.

Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975, og til tross for at både FN og Haag-domstolen har støttet saharawiene i deres krav om et selvstendig Vest-Sahara så regner fortsatt Marokko landet som sitt.

Som alle andre konflikter så går også denne okkupasjonen først og fremst ut over sivilbefolkningen. Marokko driver en grov voldspreget undertrykking av befolkningen i Vest-Sahara. Over 160.000 mennesker er på flukt, og de fleste har flyktet til nabolandet Algerie der de lever under dårlige forhold i flyktningeleirer ute i ørkenen.

Frigjøringsbevegelsen Polisario har i 40 år kjempet en ikkevoldskamp for å få gjennomført en folkeavstemming i landet. Over 100 FN resolusjoner har krevd selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara og avtalte folkeavstemminger er blitt stoppet gjentatte ganger.

Fagforbundet Hordaland støtter folket i Vest-Sahara sin frigjøringskamp og krever at det gjennomføres en folkeavstemming i Vest-Sahara med støtte fra FN.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023