Marokko hindrer livsviktig operasjon for saharawisk aktivist
Article image
Ali Salem Tamek, en kjent saharawisk menneskerettighetsforkjemper, skulle til å reise til Europa for å bli operert da marokkansk politi kom for å arrestere kona hans på falskt grunnlag.
Publisert 20. november 2013


Ali Salem Tamek og kona hans El Khalifa Rqabi var allerede i Casablanca, på vei til å ta et fly til Madrid dagen etter. De skulle fortsette reisen til Paris, hvor Tamek skulle få utført en viktig operasjon.

Men tidlig på dagen den 14. november kom marokkanske politioffiserer til hotellet deres og arresterte Tameks kone. Hun ble anklagd for å være involvert i et tyveri som skjedde i El Aiun i juni. Politiet påstod de har vært på jakt etter henne siden, men at de ikke klarte å finne henne. Selv om hun nå ble behandlet som en ettersøkt tyv, har El Khalifa reist utenlands flere ganger siden juni uten problemer.

Politiet har beordret El Khalifa å reise tilbake til El Aiun og å framstille seg for retten. Tamek - som ikke vil reise uten kona si - følger henne til El Aiun og må dermed utsette den sårt tiltrengte operasjonen.

Frontline International har donert penger til å betale for Ali Salem Tameks operasjon, som må utføres innen en viss tid. Det at kona hans nå er arrestert på falskt grunnlag, stjeler verdifull tid og truer dermed Tameks muligheter til å få utført operasjonen han har så behov for.

Ali Salem Tamed er en av Vest-Saharas mest kjente menneskerettighetsaktivister. Han har blitt arrestert og fengslet seks ganger for arbeidet sitt for et uavhengig Vest-Sahara. Tilsammen har han tilbragt nesten seks år i marokkanske fengselsceller. Dette har ført til mange helseproblemer, siden han ble utsatt for umenneskelig behandling og flere ganger gjennomførte lange sultestreiker for å protestere mot fengslingen.

Sist gang han ble arrestert var 8. oktober 2009, da han og seks andre menneskerettighetsaktivister ble arrestert på flyplassen i Casablanca på vei hjem fra et besøk i flyktningleirene i Algerie. Han ble framstilt for en militær domstol i steden for en sivil, siktet for forræderi og anklagd for å "undergrave Marokkos ytre sikkerhet og territorielle integritet". Ali Salem Tamek ble prøveløslatt 14. april 2011. Anklagene mot ham har ikke blitt slettet.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024