Norwatch: KLP svartelister gjødselbedrift
Article image
KLP har i dag annonsert at de har kastet ut den australske bedriften Incitec Pivot fra sine fond. Selskapet importerer fosfatstein fra Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Norwatch, 2. juni 2009.
Publisert 02. juni 2009


Fra fosfathavnen i okkuperte Vest-Sahara skipes mineralene til gjødselselskaper i Australia. Foto: www.wsrw.org

Av Erik Hagen
Norwatch
3. juni 2009

For andre gang har KLP kastet ut en australsk gjødselbedrift fra sine fond på grunn av Vest-Sahara-handel. Frigjøringsbevegelsen Front Polisario gratulerer KLP med avgjørelsen.

- KLP har gjort en riktig beslutning. Det viser at deres etiske og juridiske analyse av fosfatindustrien i Vest-Sahara er svært grundig. Vi håper at andre banker følger KLPs eksempel, sier Brahim Mokhtar, Polisarios representant til de nordiske land, til Norwatch.

Slik handel er i strid med folkeretten, da Marokko ikke har rettslige krav til Vest-Sahara og følgelig ikke til Vest-Saharas naturressurser.

- Utvinning av naturressurser fra okkuperte områder, Vest-Sahara spesielt, har også blitt erklært ulovlig av FNs visegeneralsekretær for rettslige spørsmål i 2002, skriver Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, i en pressemelding i dag.

Norwatch har tidligere skrevet at Incitec Pivot har importert fosfat fra Vest-Sahara som har vært transportert av Oslo Børs-registrerte rederiet Jinhui Shipping. Da rederiet ble gjort oppmerksom på sine transporter, besluttet Jinhui å avslutte videre transporter fra Vest-Sahara.

Også Incitecs konkurrent Wesfarmers er fra tidligere KLP-svartelistet på grunn av slik import. Både Wesfarmers og Incitec Pivot har importert fra Vest-Sahara i en årrekke.

Den norske gjødselbedriften Yara havnet i KLPs søkelys i fjor, etter at Norwatch avslørte at også de hadde importert fra samme område. KLP valgte imidlertid ikke å kaste ut Yara, men plasserte det norske selskapet i en periode på en kritisk observasjonsliste. I motsetning til de australske bedriftene, som har langsiktige kontrakter for Vest-Sahara-fosfat, har Yara forsikret om at importen i fjor kun var et enkelttilfelle.

Burma-selskap ute
Samtidig med Incitec Pivot, er også det kinesiske selskapet DongFeng blitt ekskludert. DongFeng ble kastet ut fra Oljefondet i mars, for militærleveranser til regimet i Burma.

Sju selskaper har nå funnet veien tilbake til KLPs investeringsunivers etter å ha forbedret seg; Exxon Mobil, Grupo Ferrovial, Marathon Oil, Monsanto, Richemont, Thales og PetroChina.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024