En gruppe ungdomspolitikere fra Sørlandet ble kl. 1500 norsk tid nektet å reise til Vest-Sahara av marokkansk politi.
Foto ovenfor (f.v.): Martin Strand-Münter, Lyder Johan Ovesen, Marte Næss Thomassen Elisabeth Garlie Udjus, Theodor Barndon Helland.
"Nå har marokkansk politi nektet oss å kjøre alle veier inn til Vest-Sahara", sier Theodor Barndon Helland til Støttekomiteen for Vest-Sahara.
Helland er på andreplass på Stortingslista for FrP i Vest-Agder. Sammen med fire andre sørlendinger er han nektet å reise inn til okkuperte Vest-Sahara.
Hør intervju med delegasjonen på NRK Sørlandet, 24. januar 2017.
I en politikontroll nord for Guelmim, klokken ett norsk tid, fortalte politiet at veien lenger sør var blokkert, og at de måtte ta en annen rute for å komme videre sørover.
"Politiet påsto at vi måtte ta en 2,5 timer lang omvei for å komme videre. Det var åpenbart løgn, ettersom det var mye trafikk begge i begge retninger på veien vi hadde blitt vinket av fra", sier Lyder Ovesen, bystyrerepresentant i Kristiansand for Ap.
De fem valgte å følge rådet, men etter halvannen time ble de beordret om å snu også fra den ruten.
"Alle veier inn blokkert for oss inn til Vest-Sahara, selv om trafikken flyter i begge retninger", sier Ovesen.
Vest-Sahara har vært delvis okkupert av Marokko siden 1975. Folket der er lovet en folkeavstemning i FN-regi. De som arbeider for å forsvare denne folkeavstemningen utsettes for alvorlige overgrep.
"Det er fint at norske myndigheter fraråder næringsliv i Vest-Sahara. Det er avgjørende at dette folket har mulighet til å fritt bestemme over sine egne ressurser og territorium. Men da er det trist at rederier fra Sørlandet tar del i Marokkos utnyttelse av ressursene der", sier Elisabeth Garlie Udjus, MDG.
Hun trekker fram at rederiet Gezina (tidligere Brøvig) fra Farsund har fraktet ut fiskeolje verdt millioner fra territoriet. Dette har blitt dekket av nasjonale medier i Spania og Frankrike siste uken. Et Gezina-fartøy anløp i går Frankrike med en slik last. Det er første transport av fiskeolje fra territoriet etter en EU-dom som avklarte at Vest-Sahara-produkter ikke inngår i EU-marokkansk handel.
"Så lenge Vest-Sahara er under okkupasjon, og Marokko holder et jerngrep på territoriet, har ikke norske selskaper noe der å gjøre", sier Marte Næss Thomassen, som er bystyrerepresentant for Ap i Arendal.
Gruppen skulle reise til Vest-Sahara for å snakke med lokale aktivister både om menneskerettighetene i territoriet og om involveringen til Farsund-rederiet, men det er de altså nektet å gjøre.
De siste tre dagene er 28 andre nordmenn enten kastet ut av det okkuperte territoriet eller nektet innreise. De ulike gruppene har fått forskjellige unnskyldninger for at de ike får reise til Vest-Sahara. En gruppe fikk vite det var på grunn av været, mens en annen gruppe hadde snakket med feil folk på bussen de satt i.
Gruppen med sørlandspolitikere består av:
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.