Nestlederen i Industri Energis ungdomsutvalg og to andre unge aktive i organisasjonen ble i morges nektet å ta bussen inn i Vest-Sahara fordi de "ikke hadde tillatelse".
"Vi får taxi og de nekter å gi oss noen grunn. Bare at vi ikke er autorisert for adgang og at det er farlig der", skrev en av gruppens deltakere i en SMS til Støttekomiteen kl. 02:41 i morges, 19. januar.
De tre er André Didden fra Kristiansand, Hedda Østgård fra Trondheim/Bergen og Karl Ruben Gaasø fra Ytrebygda/Kristiansand. Sistnevnte er nestleder i ungdomsutvalget i Industri Energi. De to andre er aktive medlemmer i organisasjoner. De tre fikk forklart at de gjerne kan komme tilbake om 4-7 dager, og returnert mot Agadir i checkpointen ved den sørmarokkanske byen Guelmim.
Gruppen hadde opprinnelig planlagt å gjennomføre møter med saharawier om folkeavstemningen i Vest-Sahara som de har rett til. I alle koloniene i verden har folk fått lov til å avgjøre sitt lands skjebne - bare ikke i Vest-Sahara.
Det regnes av FN fortsatt som en koloni, men er under okkupasjon av nabolandet Marokko.
Industri Energi har arbeidet med å sette søkelyset på Vest-Sahara-konflikten i en årrekke.
Brannstiftingen fremstår politisk motivert. Grafitti med pro-marokkansk og anti-Vest-Sahara-budskap er spraymalt på fortauet fremfor kontoret til den danske organisasjonen Global Aktion i København.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.