Norsk gass kan ha funnet veien til okkuperte Vest-Sahara - via Sverige

I mars kan norsk gass ha blitt eksportert fra Sverige til okkuperte Vest-Sahara. Den ansvarlige østerikske eksportøren skriver nå at at det ikke lenger vil delta i slik handel. 

Publisert 27. mai 2020

For to uker siden skrev Støttekomiteen for Vest-Sahara at norsk gass hadde blitt eksportert til de okkuperte områdene av Vest-Sahara, og at Equinor beklaget hendelsen. 

Nå har det dukket opp en ny sak i samme gate: For norsk gass kan også ha funnet veien til de okkuperte områdene via en terminal i Stenungsund, like nord for Göteborg. Sverige produserer ikke gass selv, men det er kjent at norsk gass eksporteres til Stenungsund. Den konkrete transporten fant sted om bord tankskipet Emmanuel (IMO 9580182), som plukket opp lasten 14. mars i Stenungsund, med anløp til de okkuperte områdene 22. mars.

I går meldte det ansvarlige selskapet i Stenungsund, den østerikske kjemigiganten Borealis, at de ikke vil ta del i slike transporter igjen. Sammen med kolleger i Østerrike og Sverige, kontaktet vi Borealis om transporten tidligere denne måneden. 

Selskapets administrerende direktør noterte at de skal endre rutiner for å forhindre at deres produkter havner i territoriet igjen. 

Det er også ytterligere en måte norsk gass kan havne i Vest-Sahara på: via reeksport fra Marokko til Vest-Sahara. Støttekomiteen for Vest-Sahara har spurt hvordan Equinor vurderer slik reeksport - og hva slags aktsomhetsvurderinger de gjør - i lys av Equinors gasseksport til Marokko. Disse spørsmålene har Equinor ikke besvart. Equinor har heller ikke besvart en serie andre spørsmål knyttet til eksporten fra Kårstø i april. Det norske selskapet har skrevet til Støttekomiteen at de har ‘no involvement in the cargo' fra Stenungsund, som Borealis eksporterte. 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024