Sjøvik vil tjene penger i Vest-Sahara
Article image
Den norske fiskeribedriften Sjøvik tapte 23,7 millioner kroner i 2007, men lover å tjene gode penger i Vest-Sahara i løpet av 2008. Selskapet sysselsetter marokkanere i det okkuperte landet. Les sak i dag i Fiskeribladet Fiskaren.
Publisert 30. juni 2008


Denne saken under sto på trykk i Fiskeribladet Fiskaren i dag.


Tapte 23,7 millioner
Reder tapte 23 millioner kroner i fjor, men lover gode tall i år.

Av Geir Bjørn Nilsen
Fiskeribladet Fiskaren,
30. juni 2008

I 2006 satset Odd Kjell Sjøvik på å fiske utenfor Vest-Sahara. I 2007 solgte han ringnotbåten \"Høststjerna\". Så langt har Afrika-satsingen ikke vært vellykket. Men i år går det bedre.

- Vi fikk problemer med en motor. Vi skulle få en motor sendt fra Europa, men denne ble levert med mangler. Det er beklagelig at slikt kan skje fra en ellers seriøs leverandør, sier Odd Kjell Sjøvik.

Han har flyttet en stor virksomhet til Afrika. I Norge kan virksomheten følges gjennom Sjøvik Afrika AS, som har finansiert satsingen i Afrika. Dette selskapet eier 49,93 prosent av Sjovik Marocco SA.

Ifølge notene til Sjøvik Afrika tapte Sjovik Marocco 23,7 millioner kroner. Sjøvik Afrika eies av Odd Kjell Sjøvik gjennom Sjøvik AS og Caiano Fisk, et selskap i Eidesvik-gruppen.

I 2007 ble egenkapitalen i Sjovik Marocco negativ med 6,7 millioner kroner.

- På grunn av problemene med motoren, ble båten liggende uvirksom halve året. I år har det gått bedre, sier Sjøvik.

Det er gamle \"Midøy Viking\" som er satt inn i fiske utenfor Afrika.

- Vi fisker sardin, sardinella, brisling, makrell og hestemakrell. I Norge har vi vendt oss til å si sardin om brisling. Den sardinen vi fisker er større enn den norske brislingen og minner om ei småsild, beretter Sjøvik.

Båten har et stort arbeidsområde og kan fiske hele året. Fem-seks norske er med ombord. Det er 34 marokkanere om bord.

- Vi er flere ansatte enn vi ville vært i Norge, medgir Sjøvik. Men han sier det er behov for flere om bord ettersom en del av fangsten fryses.

Fangstene tas på land i Vest-Sahara.

- Det er utfordringer med logistikken, men det blir bedre og bedre hele tiden. Sjøvik mener at logistikken minner om den man hadde i Norge på 1950-tallet.

Mye av fangsten ender opp som hermetikk. I utgangspunktet går hele fangsten til konsum, men avskjær og skadet fisk blir malt til mel og olje.

Sjøvik sier at det afrikanske markedet er i utvikling.

- Vi får ikke like godt betalt for fisken som i Norge, men har til gjengjeld høgere kvoter å fiske på. Sjøvik viser til at store kvanta sild er eksportert fra Norge til Afrika, særlig Nigeria.

Han vil ikke røpe hvor mye båten fisker, men sier at resultatet i 2008 tegner til å bli godt, også økonomsk.

- Ja, i år bør vi klare betydelig bedre enn i balanse, sier Sjøvik.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021