Sjøvik vil tjene penger i Vest-Sahara
Article image

Den norske fiskeribedriften Sjøvik tapte 23,7 millioner kroner i 2007, men lover å tjene gode penger i Vest-Sahara i løpet av 2008. Selskapet sysselsetter marokkanere i det okkuperte landet. Les sak i dag i Fiskeribladet Fiskaren.

Publisert 30. juni 2008

Denne saken under sto på trykk i Fiskeribladet Fiskaren i dag. 

Tapte 23,7 millioner
Reder tapte 23 millioner kroner i fjor, men lover gode tall i år.

Av Geir Bjørn Nilsen
Fiskeribladet Fiskaren, 
30. juni 2008 

I 2006 satset Odd Kjell Sjøvik på å fiske utenfor Vest-Sahara. I 2007 solgte han ringnotbåten \"Høststjerna\". Så langt har Afrika-satsingen ikke vært vellykket. Men i år går det bedre.

- Vi fikk problemer med en motor. Vi skulle få en motor sendt fra Europa, men denne ble levert med mangler. Det er beklagelig at slikt kan skje fra en ellers seriøs leverandør, sier Odd Kjell Sjøvik.

Han har flyttet en stor virksomhet til Afrika. I Norge kan virksomheten følges gjennom Sjøvik Afrika AS, som har finansiert satsingen i Afrika. Dette selskapet eier 49,93 prosent av Sjovik Marocco SA. 

Ifølge notene til Sjøvik Afrika tapte Sjovik Marocco 23,7 millioner kroner. Sjøvik Afrika eies av Odd Kjell Sjøvik gjennom Sjøvik AS og Caiano Fisk, et selskap i Eidesvik-gruppen.

I 2007 ble egenkapitalen i Sjovik Marocco negativ med 6,7 millioner kroner.

- På grunn av problemene med motoren, ble båten liggende uvirksom halve året. I år har det gått bedre, sier Sjøvik.

Det er gamle "Midøy Viking" som er satt inn i fiske utenfor Afrika. 

- Vi fisker sardin, sardinella, brisling, makrell og hestemakrell. I Norge har vi vendt oss til å si sardin om brisling. Den sardinen vi fisker er større enn den norske brislingen og minner om ei småsild, beretter Sjøvik.

Båten har et stort arbeidsområde og kan fiske hele året. Fem-seks norske er med ombord. Det er 34 marokkanere om bord.

- Vi er flere ansatte enn vi ville vært i Norge, medgir Sjøvik. Men han sier det er behov for flere om bord ettersom en del av fangsten fryses.

Fangstene tas på land i Vest-Sahara.

- Det er utfordringer med logistikken, men det blir bedre og bedre hele tiden. Sjøvik mener at logistikken minner om den man hadde i Norge på 1950-tallet.

Mye av fangsten ender opp som hermetikk. I utgangspunktet går hele fangsten til konsum, men avskjær og skadet fisk blir malt til mel og olje.

Sjøvik sier at det afrikanske markedet er i utvikling.

- Vi får ikke like godt betalt for fisken som i Norge, men har til gjengjeld høgere kvoter å fiske på. Sjøvik viser til at store kvanta sild er eksportert fra Norge til Afrika, særlig Nigeria.

Han vil ikke røpe hvor mye båten fisker, men sier at resultatet i 2008 tegner til å bli godt, også økonomisk.

- Ja, i år bør vi klare betydelig bedre enn i balanse, sier Sjøvik.
 

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024