Det tredje “norske” rederiet på et halvt år sier det ikke lenger vil besøke havner i okkuperte Vest-Sahara. Oslo Børs-registrerte Jinhui sier til South China Morning Post at de ikke vil ta på seg nye kontrakter i landet. Norwatch, 5. juni 2008.
Av Erik Hagen
Norwatch
5. juni 2008
I februar skrev Norwatch om det Hong Kong-baserte rederiet Jinhui Shipping som var involvert i å transportere fosfat fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Selskapet er registrert på ett eneste sted verden: Oslo Børs. Handelen er i strid med norsk UDs frarådninger, og med ønskene til Vest-Saharas befolkning, saharawiene. Norwatch kunne i februar vise film-materiale fra New Zealand, med Jinhuis avlossing av det omstridte fosfatet.
Det var avisen South China Morning Post (SCMP) som i mai bet seg merke i vårens Norwatch-dekning av rederiet. Hong Kong-avisen klarte å få kommentarer fra rederiets ledelse.
-Vi holder til i Asia, og innrømmer at vi ikke visste noen ting om Vest-Sahara. Vi har bare hatt denne ene charteren. Men nå som vi har satt oss inn i Vest-Sahara-saken, vil vi ikke ta på oss nye kontrakter for oppdrag derfra, sa vise-president i Jinhui, Raymond Ching til SCMP.
Ching forklarte til SCMP at det aktuelle fartøyet ‘Jin Cheng’ ble kjøpt fra et annet rederi i fjor, og at båten ble levert sammen med en kontrakt fra den forrige eieren. Den kontrakten hadde Jinhui en forpliktelse om å respektere.
Dermed bekrefter Jinhui signaler som selskapet la fram ved presentasjonen av sine fjerdekvartalstall 27. februar. Etter at selskapets største norske aksjonær - Storebrand - tok opp handelen i en telefonkonferanse med selskapets ledelse, svarte samme visepresident Ching litt tvetydig at de ”respekterer norske myndigheters anbefaling om ikke å skipe fosfat fra Vest-Sahara", og lovet å sjekke opp saken nærmere.
Tredje på kort tid
Det er dermed tre "norske" rederier som på kort tid har bekreftet at de ikke lenger ønsker å ta på seg oppdrag i Vest-Sahara.
Det begynte med Arnesen Shipbrokers fra Farsund i november, og deretter Jinhui og R-Bulk i mai.
Bergens-rederiet R-Bulk ble tatt på fersken for en uke siden, etter at et av deres skip hadde fraktet fosfat fra det okkuperte landet til Colombia.
-Vi har selvfølgelig tatt dette opp med rederiet som har leid skipet slik at de skal forsøke å gjøre sitt ytterste for å unngå dette for fremtiden, sa styreleder i R-Bulk til NRK Hordaland,
Handelen med fosfat fra okkuperte Vest-Sahara er kontroversiell og sannsynligvis i strid med internasjonal lov. Den gir den marokkanske staten muligheter til å tjene penger på den ulovlige okkupasjonen, og muligheter for marokkanske sivile å bosette seg i Vest-Sahara.
Prisen på fosfat har åttedoblet seg det siste fra rundt 50 til rundt 400 dollar tonnet bare siden i april i fjor. De årlige inntektene fra den marokkanske fosfatindustrien i okkuperte Vest-Sahara beløper seg dermed på rundt 6,2 milliarder kroner årlig, etter hva Norwatch kan beregne.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.
Minst 520 familier skal ha blitt evakuert i leiren Dakhla denne uken etter kraftige regnskyll.
Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken.