Rederiet R-Bulk i Bergen har skipet 15.000 tonn fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara til Colombia.
VG Nett, 30. mai 2008.
Rederiet R-Bulk i Bergen har skipet 15.000 tonn fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara til Colombia.
VG Nett, 30. mai 2008.
VG Nett (NTB),
30. april 2008
Fagforbundet Industri og Energi, Støttekomiteen for Vest-Sahara og Western Sahara Resource Watch protesterer i et brev til Bergens-rederen Christian Gerhardt Sundt, som kontrollerer rederiet Seven Sea Carriers der R-Bulk er et datterselskap.
Brevskriverne viser til opplysninger fra colombianske havnemyndigheter, om at R-Bulks skip Radiance i april losset 15.000 fosfatholdig stein fra Vest-Sahara i havnebyen Barranquilla.
Norsk flagg- Det er første gang vi har sett at et skip under norsk flagg har medvirket til slik handel fra Vest-Sahara, slår de fast.
Brevskriverne anslår verdien av lasten til 30 millioner kroner og påpeker at slik handel med råvarer fra Vest-Sahara er uetisk, politisk kontroversielt og muligens i strid med internasjonal lov.
- Du bør også være klar over at selskap som er involvert i den nåværende plyndringen av Vest-Saharas ressurser, kan bli gjenstand for erstatningskrav fra en framtidig regjering i Vest-Sahara, heter det i brevet til Sundt.
UD fraråder- R-Bulks medvirkning ser også ut til å være i strid med de råd som Utenriksdepartementet har gitt, heter det videre.
Høsten 2007 frarådet UD norske bedrifter å handle, investere, drive ressursutnyttelse eller andre former for næringsvirksomhet i Vest-Sahara, og viste til at dette kunne være i strid med folkeretten.
- R-Bulks fosfatlast er i den ulovlige okkupanten Marokkos interesse, heter det i brevet som blant andre forbundsleder Leif Sande har undertegnet.
Langvarig okkupasjonMarokko har okkupert Vest-Sahara siden Spania trakk seg ut av sin gamle koloni i 1975.
Både FNs hovedforsamling og Sikkerhetsrådet krever at Marokko trekker seg ut av området, og det samme gjør frigjøringsbevegelsen Polisario.
Polisario la ned våpnene i 1991 og har sluttet opp om FNs plan om å la innbyggerne i Vest-Sahara avgjøre spørsmålet i en folkeavstemning.
Marokko sier nei og tilbyr i stedet begrenset selvstyre.