Studentdemonstrasjoner for Vest-Saharas uavhengighet blir møtt med stadig mer brutale midler fra marokkanske myndigheter. Universitas, 28. mai 2008.
Universitas28. mai 2008
Av Hans Christian Kjølseth
Foto: Brian Olguin
Saharawiske studenter spiller en sentral rolle i kampen mot den over 30 år lange marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara. 17. mai, etter en rekke demonstrasjoner, toppet det seg, da politiet stormet campus ved Universitetet i Marrakech i Marokko. Flere titalls studenter er arrestert, og to saharawier og en marokkaner skal ha blitt kastet ut av vinduet fra sine boliger. Situasjonen for de tre studentene beskrives som alvorlig.
- Jeg kommer akkurat fra sykehuset. En student, Ewalii Alkadimi, har brukket rygg, arm og nakke og har ikke følelse i beina. Hvis han ikke får akutt medisinsk behandling, kan han bli lam. Han er på et kommunalt sykehus, men er nødt til å komme over på en spesialklinikk. Det har ikke familien hans råd til å betale, sier Elkouria Amidane, som er aktivist i den sahrawiske studentbevegelsen, på telefon fra Marrakech.
Også de andre to studentene som ble kastet ut fra fjerde etasje er hardt skadet, men det er foreløpig usikkert hvor store operasjoner som påkreves, forteller Amidane, som tidligere har besøkt Norge to ganger, takket være støtte fra Norsk Studentunion. Amidane er på flukt fra marokkanske myndigheter, noe som har tvunget henne til å avbryte engelskstudiene ved Universitetet i Marrakech.
Bekymret
I tillegg til rett til selvbestemmelse for Vest-Sahara, krever de saharawiske studentene stans i diskriminering ved lærestedene.
- Dessverre har vi ikke noe eget universitet i Vest-Sahara, og saharawier får blant annet ikke lov til å studere ingeniørfag og medisin i Marokko, i tillegg til at vi stenges vi ute fra mange andre masterprogrammer, forteller Amidane.
Sammen med en marokkansk studentorganisasjon, Nahj Democratic, som er kritisk til monarkiet i landet og sympatiserer med saharawines sak, har de gjort felles front mot universitetsledelsen. Amidane selv har sett seg nødt til å avbryte studiene på grunn av de siste ukers opptøyer.
- De fleste av vennene mine, broren min inkludert, blir torturert i fengsel, mens andre er på sykehus. Det er umulig å konsentrere seg i en slik situasjon, sier hun, og forteller om at både hun og familien hennes har mottatt gjentatte trusler.
MobilisererJulie Ness, leder for Blindern SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), reagerer på de grove menneskerettighetsbruddene mot studentene fra Vest-Sahara. Hun sender ut en appell til norske studenter om å delta i innsamlingsaksjonen igangsatt av den norskbaserte Støttekomiteen for Vest-Sahara.
- Dette handler om medstudenter i Afrikas siste koloni. Derfor er det viktig å engasjere seg og vise solidaritet, sier Ness.
Ronny Hansen, leder for Støttekomiten, tror det dreier seg om minst 30 000 kroner for å få dekket operasjon for Ewali Alkadimi, som synes å være den hardest rammede av de tre studentene.
- Leger på offentlige sykehus nøler ofte med å behandle saharawiske studenter. Mange saharawier rapporterer at flere leger deltar i eller overværer mishandling. Nettopp derfor velger mange å ikke oppsøke sykehus, eller å komme seg snarest mulig ut etter livreddende behandling.
Hansen ser en klar systematikk i den brutale responsen fra marokkanske myndigheter.
- De slår ned på enhver protest med voldsomme midler. Saharawiske studenter, av begge kjønn, blir ofte kastet i fengsel og mishandlet. Flere sier også at de blir voldtatt. Hensikten er å skremme andre saharawiske studenter fra å demonstrere for sine rettigheter, sier han.
Den marokkanske ambassaden sier at de ikke kjenner til saken, og ønsket derfor ikke å kommentere den overfor Universitas.
Nominert til fredsprisOle André Gjerde, avtroppende internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet, møtte Elkouria Amidane på sistnevntes besøk i Norge i fjor. Gjerde er imponert over hvor modige de saharawiske studentene er.
- Her sitter vi og klager på brusautomatene på Blindern, og så prater du med studenter som Amidane, som setter eget liv og helse på spill. Da blir du litt satt ut, sier han.
Amidane er av de nominerte kandidatene til «Studentens fredspris». Utdelingen skjer i oktober.