Åpent møte med Daddach i Oslo
Article image
Velkommen til åpent møte om Vest-Sahara på Menneskerettighetshuset i Oslo, torsdag 15. februar kl. 14-16. Møtet tar for seg situasjonen for menneskerettighetene i okkuperte Vest-Sahara og den svært vanskelige situasjonen for sivilbefolkningen. På møtet stiller tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach (t.v.).
Publisert 12. februar 2007


Arrangør: Human Rights House Foundation, Støttekomiteen for Vest-Sahara & Flyktninghjelpen
Tid: Torsdag 15. februar kl. 14.00-16.00
Sted: Menneskerettighetshuset, Tordenskioldsgate 6b, Oslo

Velkommen til åpent møte om Vest-Sahara, med fokus på situasjonen for menneskerettighetene i Vest-Sahara og den svært vanskelige situasjonen for sivilbefolkningen. Møtet tar også opp bredere perspektiv på den fastlåste fredsprosessenn og situasjonen for de saharawiske flyktningene.

Tidligere mottaker av Raftoprisen, Sidi Mohammed Daddach har reist fra sitt bosted i Vest-Sahara for å fortelle om overgrepene i det okkuperte landet. Daddach ledsages av Yahiaoui Lamine, Front Polisarios Norden-representant.

Daddach skal også tale på et seminar i Bergen i morgen, tirsdag 13.02. For ytterligere info om Bergen-seminaret se her.

Om Daddach og konflikten:
Konflikten om Vest-Sahara har rast siden 1975, da Marokko invaderte okkuperte landet, i strid med internasjonal lov. Okkupasjonen har siden da medført alvorlige og systematiske overgrep mot den saharawiske befolkningen. Over halvparten av befolkningen sitter i flyktningleire i Algerie, og Marokko nekter å etterleve de tidligere inngåtte avtalene om en folkeavstemning i Vest-Sahara.

Sidi Mohamed Daddach er den menneskerettighetsaktivisten som har sittet lengst i marokkansk fengsel, til sammen 24 år. Han ble først dømt til døden, men etter 14 år ble dommen omgjort til livstid. 7. November 2001 ble Daddach løslatt etter mye press fra menneskerettighetsorganisasjoner og aktivister i Vest-Sahara og over hele verden.

Etter løslatelsen i 2001 har Daddach fortsatt sin kamp for frigjøring av okkuperte Vest-Sahara, og blitt symbol på den sivile befolkningens ikke- voldelige kamp for sine menneskerettigheter, bevegelsesfrihet, ytringsfrihet og retten til selvbestemmelse. I november 2002 mottok han den Bergen-baserte Raftoprisen for menneskerettigheter. Han kom da til Norge for å motta prisen og møtte Utenrikskomiteen på Stortinget, Statsminister Bondevik, representanter for Utenriksdepartementet, norsk presse og organisasjonsliv. Marokkanske myndigheter fratok ham passet etter reisen, og han fikk det ikke tilbake igjen før november 2006, som et resultat av en kampanje ledet av Raftostiftelsen og Støttekomiteen for Vest-Sahara. Se appell, undertegnet av 31 norske organisasjoner: La Daddach få reise, 2 nov. 2006.

For ytterligere informasjon om arrangementet, kontakt Ronny Hansen på 94 25 02 70.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024