Bergen SU ber norsk næringsliv trekke seg ut av Vest-Sahara
SU i Bergen ber norske selskaper om å stoppe støtten til den ulovlige okkupasjonen av Vest-Sahara.
Publisert 03. juni 2018


Resolusjonen nedenfor ble vedtatt av styremøtet til Bergen SU, 17. mars 2018.



Stopp Hordaland-støtten til okkupasjonen av Vest-Sahara

Vest-Sahara er Afrikas siste koloni. Marokko har siden 1975 okkupert mesteparten av territoriet. Til tross for gjentatt krass kritikk fra FN og den Afrikanske Union, og utallige resolusjoner fra Sikkerhetsrådet, nekter Marokko å inngå i FN-samtaler om en løsning på konflikten.

I den okkuperte delen av Vest-Sahara begås det menneskerettighetsbrudd hver eneste dag. Ledende røster for selvbestemmelse er dømt til livstid i fengsel.

I tillegg til å begå brudd på menneskerettighetene, tapper også Marokko de okkuperte områdene for naturressurser. Vest-Sahara er rikt på fosfat og fisk, ressurser som Marokko eksporterer uten at saharawiene ønsker det. EU Internasjonale selskaper, inkludert norske, og Marokko tjener enorme summer på å stjele naturressursene til det saharawiske folk.

Norske selskaper, spesielt rederier fra Hordaland, der viktige støttespillere for okkupasjonen. De Bergenseide selskapene Sea Tank Chartering, Spar Shipping og Sea Tank Chartering har fraktet ut fiskeprodukter og fosfatstein verdt flere hundre millioner kroner de siste årene. Samtidig bor eierne av ressursene som flyktninger i Algerie, der de mottar – til sammenlikning – småpenger i bistand fra norske myndigheter. Norsk humanitær bistand er på rundt 4-5 millioner kroner årlig.

Vest-Sahara-konflikten er en skjult og glemt konflikt. Marokko gjør alt som står i sin makt for å forhindre journalister, aktivister og organisasjoner innsyn i de grove overtredelsene som begås. De utnytter i sin fulle grad støtten de har fra Frankrike og Europa for å fortsatt drive rovdrift på naturressurser og undertrykke saharawiene.

Bergen SU krever:
-At Marokko avslutter okkupasjonen.
-At Marokko omgående inngår i fredssamtaler om å finne en løsning på konflikten i tråd med saharawienes rett til selvbestemmelse.
-At norske myndigheter legger press på den marokkanske regjeringen for å løslate saharawiske politiske fanger.
-At norske myndigheter kommuniserer til EUs medlemsstater at det er uakseptabelt for EU å inngå handelsavtaler med Marokko dekkende de okkuperte områdene.
-At norske næringslivsaktører som er aktive i de okkuperte områdene trekker seg ut umiddelbart, spesielt rederiene Spar Shipping, Sea Tank Chartering, Green Reefers, samt fiskeriselskapet Sjøvik.

Bergen SU fordømmer Frankrike for dets fortsatt støtte til okkupasjonen.

Nyheter

Har MOWI og Salmar rent mel i posen?

To av Norges største oppdrettsselskaper enda ikke svart på spørsmål om bærekraft og opprinnelse av fiskefôret de bruker.

26. september 2023

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023