Slik omtalte Norge Vest-Sahara-avkoloniseringen tidligere
UD utgir hvert år publikasjonen "Aktuelle Spørsmål" om Norges posisjon i ulike saker som skal opp til behandling i FNs generalforsamling. Vi har samlet hvordan dokumentet omtaler konflikten i Vest-Sahara.
Publisert 13. oktober 2016


Hvert år utgir UD publikasjonen «Aktuelle FN-spørsmål», som redegjør for Norges posisjon i saker som skal opp i FNs generalforsamling

Nå finnes ikke lenger spørsmålet om avkolonisering av Vest-Sahara i den årlige publikasjonen. Men hvordan forholdt Norge seg tidligere til avkoloniseringen av Vest-Sahara i FNs generalforsamling i disse dokumentene?

Det ser du i notatet her.

Fra FNs 31. generalforsamling i 1976 til 54. generalforsamling i 1999 var avkoloniseringen av territoriet grundig behandlet i UD-publikasjonen. Dokumentet gikk under disse årene under tittelen «Aktuelle spørsmål».

Fra 1976 til 1997 var spørsmålet behandlet i generalforsamlingens fjerde komite, avkoloniseringskomiteen. De nordiske land hadde fram til 90-tallet vekslet mellom å sitte i komiteen, der Norge hadde sist sete i 1991. I 1998 og 1999 var spørsmålet behandlet i plenum.

Da dagsordenpunktet ble flyttet tilbake til fra plenum til fjerdekomiteen i år 2000, forsvant imidlertid omtalen av konflikten fra UDs publikasjon. Siden den gang har det ikke vært spor av Vest-Sahara i UD-publikasjonen.

Norge omtalte Marokkos og Mauritanias «okkupasjon» av Vest-Sahara når saken var oppe i plenum i 1998 og 1999. Fra og med 1982 til og med 1997 omtales Vest-Sahara som annektert.

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024