Slik omtalte Norge Vest-Sahara-avkoloniseringen tidligere
UD utgir hvert år publikasjonen "Aktuelle Spørsmål" om Norges posisjon i ulike saker som skal opp til behandling i FNs generalforsamling. Vi har samlet hvordan dokumentet omtaler konflikten i Vest-Sahara.
Publisert 13. oktober 2016


Hvert år utgir UD publikasjonen «Aktuelle FN-spørsmål», som redegjør for Norges posisjon i saker som skal opp i FNs generalforsamling

Nå finnes ikke lenger spørsmålet om avkolonisering av Vest-Sahara i den årlige publikasjonen. Men hvordan forholdt Norge seg tidligere til avkoloniseringen av Vest-Sahara i FNs generalforsamling i disse dokumentene?

Det ser du i notatet her.

Fra FNs 31. generalforsamling i 1976 til 54. generalforsamling i 1999 var avkoloniseringen av territoriet grundig behandlet i UD-publikasjonen. Dokumentet gikk under disse årene under tittelen «Aktuelle spørsmål».

Fra 1976 til 1997 var spørsmålet behandlet i generalforsamlingens fjerde komite, avkoloniseringskomiteen. De nordiske land hadde fram til 90-tallet vekslet mellom å sitte i komiteen, der Norge hadde sist sete i 1991. I 1998 og 1999 var spørsmålet behandlet i plenum.

Da dagsordenpunktet ble flyttet tilbake til fra plenum til fjerdekomiteen i år 2000, forsvant imidlertid omtalen av konflikten fra UDs publikasjon. Siden den gang har det ikke vært spor av Vest-Sahara i UD-publikasjonen.

Norge omtalte Marokkos og Mauritanias «okkupasjon» av Vest-Sahara når saken var oppe i plenum i 1998 og 1999. Fra og med 1982 til og med 1997 omtales Vest-Sahara som annektert.

Nyheter

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021

Derfor er åpenhetsloven viktig

Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

16. juni 2021

Følg norsk podkast om Vest-Sahara

I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

11. mai 2021