Her er vår rapport som felte EU i EU-domstolen
Article image
10. desember avsa EU-domstolen dommen som stanset EUs handelsavtale med Marokko. Her er vår rapport som lå til grunn.
Publisert 22. desember 2015


Støttekomiteen for Vest-Sahara benytter flere forskjellige metoder for å avdekke internasjonalt næringsliv i Vest-Sahara. I 2010 oppdaget vi ny infrastruktur ved byen Dakhla som vi ikke umiddelbart kjente igjen. Det som først virket å være svømmebassenger var i realiteten drivhus og plantasjer.

Researchen varte i to år og ledet fram til nøyaktig plassering av alle jordbruksområder i Vest-Sahara, alle plantasjenes eierskap, og handelsrutene fra Vest-Sahara til det europeiske markedet.

I 2012 skrev Støttekomiteen og Western Sahara Resource Watch rapportene 'Conflict Tomatoes' og 'Label and Liability', som dokumenterer eksporten av jordbruksprodukter fra de okkuperte områdene til Europa. Rapporten ble lansert på et tidspunkt da handelsprotokollen skulle vedtas i Europaparlamentet.

Bli medlem av Støttekomiteen
tn_finnenfeil_510.jpg
Setter du pris på jobben vi gjør for Vest-Saharas folk? Bli medlem av Støttekomiteen!
Les mer
Gjennom den politisk mobilisering i Brussel, og research av forholdene på bakken i Vest-Sahara, satte vi saken på dagsorden i EU-institusjonene og mediene. Polisario fulgte opp med å gå til sak mot EU. Det er den rettsprosessen de vant, på den internasjonale menneskerettighetsdagen 10. desember 2015.

Domstolen dømte EU-Marokko-avtalen nord og ned, og sa at EU ikke hadde sørget for å ta de riktige skrittene for at den skulle være lovlig. Dommen refererte direkte til rapporten vi skrev (§243):

“Front Polisario framla også en detaljert rapport som inneholder påstander om at jordbruksindustrien i Vest-Sahara skal være kontrollert av utenlandske - og ikke innfødte - personer og selskaper, at den er utelukkende eksportorientert, og at den er basert på bruk av vann fra ikke-fornybare underjordiske reservoarer. De henviste til en rapport publisert av en sivilsamfunnsorganisasjon som skal ha bekreftet disse påstandene".

EU har siden anket dommen, og dermed er suspensjonen av avtalen inntil videre satt på vent.

Label and Liability by Western Sahara Resource Watch


Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021