Brende krever bevegelsesfrihet for FNs spesialutsending i Vest-Sahara
Article image
Utenriksminister Børge Brende vil at FNs spesialutsending må få reise uhindret til Vest-Sahara. For få uker siden stanset marokkanske myndigheter FN-toppen i å gjøre nettopp dette.
Publisert 16. desember 2015


Foto (UN Photo/Martine Perret): MINURSO-personell i Vest-Sahara.

"Som ledd i å finne en politisk løsning er det svært viktig at spesialutsending Christopher Ross får utøve sitt mandat uhindret", uttalte Børge Brende til Stortinget i dag.

Uttalelsen kom i et svar til Stortingsrepresentant Rannveig Kvifte Andresen (SV).

"Vi er i dialog med Ross om utfordringene han har med å få tilgang til alle områdene mandatet hans gir rom for. Som ledd i spesialutsendingens arbeid inngår selvsagt besøk til alle deler av Vest-Sahara, også de Marokko-kontrollerte", uttalte Brende.

Ross skulle egentlig reise til de okkuperte områdene i november. Dette ble han forhindret i å gjøre av marokkanske myndigheter.

8. desember ba Ross derfor Sikkerhetsrådet om tydelig støtte for at han skal kunne utføre sitt mandat og få bevegelsesfrihet i territoriet.

Vest-Sahara er et territorium som behandles av FNs Generalforsamling som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Territoriet ble okkupert av nabolandene Mauritania og Marokko i 1975, til fordømmelse av FN.

Den internasjonale domstolen i Haag avviste de to nabolandenes krav på territoriet. Mer enn 100 FN-resolusjoner slår fast at saharawiene har rett til selvbestemmelse.

Ingen stater i verden anerkjenner Marokkos grunnløse suverenitetskrav på territoriet. Et tjuetalls saharawier ble skadet da politiet slo ned på en demonstrasjon nå i helgen.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022