Brende krever bevegelsesfrihet for FNs spesialutsending i Vest-Sahara
Article image
Utenriksminister Børge Brende vil at FNs spesialutsending må få reise uhindret til Vest-Sahara. For få uker siden stanset marokkanske myndigheter FN-toppen i å gjøre nettopp dette.
Publisert 16. desember 2015


Foto (UN Photo/Martine Perret): MINURSO-personell i Vest-Sahara.

"Som ledd i å finne en politisk løsning er det svært viktig at spesialutsending Christopher Ross får utøve sitt mandat uhindret", uttalte Børge Brende til Stortinget i dag.

Uttalelsen kom i et svar til Stortingsrepresentant Rannveig Kvifte Andresen (SV).

"Vi er i dialog med Ross om utfordringene han har med å få tilgang til alle områdene mandatet hans gir rom for. Som ledd i spesialutsendingens arbeid inngår selvsagt besøk til alle deler av Vest-Sahara, også de Marokko-kontrollerte", uttalte Brende.

Ross skulle egentlig reise til de okkuperte områdene i november. Dette ble han forhindret i å gjøre av marokkanske myndigheter.

8. desember ba Ross derfor Sikkerhetsrådet om tydelig støtte for at han skal kunne utføre sitt mandat og få bevegelsesfrihet i territoriet.

Vest-Sahara er et territorium som behandles av FNs Generalforsamling som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Territoriet ble okkupert av nabolandene Mauritania og Marokko i 1975, til fordømmelse av FN.

Den internasjonale domstolen i Haag avviste de to nabolandenes krav på territoriet. Mer enn 100 FN-resolusjoner slår fast at saharawiene har rett til selvbestemmelse.

Ingen stater i verden anerkjenner Marokkos grunnløse suverenitetskrav på territoriet. Et tjuetalls saharawier ble skadet da politiet slo ned på en demonstrasjon nå i helgen.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021