Brende krever bevegelsesfrihet for FNs spesialutsending i Vest-Sahara
Article image
Utenriksminister Børge Brende vil at FNs spesialutsending må få reise uhindret til Vest-Sahara. For få uker siden stanset marokkanske myndigheter FN-toppen i å gjøre nettopp dette.
Publisert 16. desember 2015


Foto (UN Photo/Martine Perret): MINURSO-personell i Vest-Sahara.

"Som ledd i å finne en politisk løsning er det svært viktig at spesialutsending Christopher Ross får utøve sitt mandat uhindret", uttalte Børge Brende til Stortinget i dag.

Uttalelsen kom i et svar til Stortingsrepresentant Rannveig Kvifte Andresen (SV).

"Vi er i dialog med Ross om utfordringene han har med å få tilgang til alle områdene mandatet hans gir rom for. Som ledd i spesialutsendingens arbeid inngår selvsagt besøk til alle deler av Vest-Sahara, også de Marokko-kontrollerte", uttalte Brende.

Ross skulle egentlig reise til de okkuperte områdene i november. Dette ble han forhindret i å gjøre av marokkanske myndigheter.

8. desember ba Ross derfor Sikkerhetsrådet om tydelig støtte for at han skal kunne utføre sitt mandat og få bevegelsesfrihet i territoriet.

Vest-Sahara er et territorium som behandles av FNs Generalforsamling som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Territoriet ble okkupert av nabolandene Mauritania og Marokko i 1975, til fordømmelse av FN.

Den internasjonale domstolen i Haag avviste de to nabolandenes krav på territoriet. Mer enn 100 FN-resolusjoner slår fast at saharawiene har rett til selvbestemmelse.

Ingen stater i verden anerkjenner Marokkos grunnløse suverenitetskrav på territoriet. Et tjuetalls saharawier ble skadet da politiet slo ned på en demonstrasjon nå i helgen.
Nyheter

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024

Oversvømmelse i de saharawiske flyktningleirene

Minst 520 familier skal ha blitt evakuert i leiren Dakhla denne uken etter kraftige regnskyll.

24. september 2024

Norsk-eid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken. 

04. september 2024