Kritiserer Universitetet i Stavanger for dårlig etikkprofil
SAIH og Studentorganisasjonen i Stavanger kritiserer UiS for samarbeid med etikkverstingen Total - som er aktiv i okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 30. november 2015


– Vi reagerer på Universitetets samarbeid med Total fordi de driver uetisk virksomhet i Vest Sahara. Vest Sahara er regnet som den siste kolonien i Afrika og er okkupert av Marokko. FNs juridiske råd uttalte seg at all oljevirksomhet i landet er imot folkeretten, forteller Camilla Plener, nestleder i SAIH Stavanger til Studentmediene i Stavanger (SmiS), 20. november 2015.

SmiS skriver at SAIH Stavanger ønsker at UiS skal ha klarere etiske retningslinjer, slik at samarbeid med kontroversielle selskap ikke lenger vil bli aktuelt. Foreløpig foreligger det en bindende avtale mellom Total og UiS som forplikter seg begge veier og ligger innenfor norske lover og regler.

– I vår utarbeidet vi en resolusjon til etiske retningslinjer som vi sendte til StOr der vi foreslo at UiS bør få på plass egne etiske retningslinjer som vil gjelde for UiS sin virksomhet. Dette inkluderer også studentaktiviteter, og da særlig samarbeid med næringslivet. Vi ønsker at de selskapene som er utelukket fra Oljefondet eller fra KLP ikke skal ha noe på universitetet å gjøre, forteller Plener til SmiS

Forslaget om etiske retningslinjer ble vedtatt i studentparlamentet i høst, og nå jobbes det med å få dokumentene klare slik at retningslinjene skal gå videre i systemet.

SmiS har fulgt denne problemstillingen siden 2013.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021