Marokko fortsetter militære rettsaker mot sivile
Article image
Human Rights Watch kritiserer Marokko for å framstille den saharawiske aktivisten Mbarek Daoudi for en militærdomstol - til tross for tidligere løfter.
Publisert 30. desember 2015


«Marokkanske myndigheter bør løslate en saharawisk aktivist som har ventet på rettssak i mer enn 15 måneder». Det skriver den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch på sine hjemmesider. Mbarek Daoudi (58), som er siktet for ulovlig besittelse av våpen, ble framstilt for en militær domstol 30. januar 2014. Retten konkluderte med å utsette rettergang på ubestemt tid. Og der står saken fortsatt.

Rettssak på feil sted
Marokkansk rettssystem har ofte stilt sivile saharawiske aktivister for militære domstoler. Rettssakene har vært sterkt preget av tilståelser presset fram under tortur eller falske underskrifter på tilståelser uten at siktede noen gang har lest dokumentene. Støttekomiteen skrev i mars i år at det marokkanske parlamentet har vedtatt nye lover som forhindrer bruk av militære domstoler på sivile. Lovene har imidlertid ikke trådt i kraft ennå.

«Det er sterkt kritikkverdig at marokkanske militærdomstoler forsetter å dømme sivile saharawier. En ting er at påstander om tortur aldri blir fulgt opp av dommerne og at saharawiske menneskerettighetsforkjempere dermed dømmes på falskt grunnlag. Men enda verre er det at rettsaker foregår i feil rettssal. Det er i praksis umulig å anke en dom fra en militær domstl», sier daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen.

- Bør løslates
Den 58-årige aktivisten har sultestreiket siden tidlig november i år som protest mot elendige fengselsvilkår og mot utsettelsen av rettssaken. Etter at Daoudi ble arrestert i september 2013 har han fortalt sine advokater om tilstanden i fengselet. Det dreier seg om voldelige angrep, nedverdigelse og at politiet har tvunget ham til å signere en «tilståelse».

«Hvis Marokko har bevismateriale mot Mbarek Daoudi bør myndighetene stille ham for en sivil rett og uten videre utsettelser», sier Human Rights Watch-direktør Sarah Leah Whitson. «I mellomtiden bør han bli løslatt.», poengterer hun.

58-åringens sønn, Omar, fortalte Human Rights Watch at hans far lever på sukker og te og at helsetilstanden hans har blitt betrakelig forverret. Han forteller videre at Daoudi deler en større gruppecelle med vanlige kriminelle fanger.

I fjor ble 25 saharawiske aktivister dømt i en militærdomstol i en farse av en rettssak.
Nyheter

Har MOWI og Salmar rent mel i posen?

To av Norges største oppdrettsselskaper enda ikke svart på spørsmål om bærekraft og opprinnelse av fiskefôret de bruker.

26. september 2023

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023