Afrikas siste koloni
I 1945 var nesten hele Afrika kolonisert. I dag er det èn koloni igjen som fremdeles kjemper for frihet. Av Randi Fredriksen, Fylkesleder i Vest-Agder senterungdom.
Publisert 06. desember 2014


Av Randi Fredriksen
Fylkesleder i Vest-Agder senterungdom
Publisert i Fædrelandsvennen, 15.11.2014

Denne helgen vedtok et enstemmig landsmøte at Senterungdommen skal gå i spissen for frigjøring av Vest-Sahara. I strid med prinsippene om folkestyre og maktfordeling, har Vest-Sahara vært okkupert av Marokko siden Spania, som var kolonimakten, forlot Vest-Sahara uten å følge ordre fra FN og menneskerettighetsdomstolen i Haag. Marokko rullet inn, og saharawiene måtte flykte østover under tunge bombeangrep. De som overlevde, slo seg ned i flyktningleirer ved Algerie. Marokkanske styrker møtte motstand hos saharawiene, som organiserte seg i frigjøringsbevegelsen Polisario. Etter 16 år med væpnet konflikt ble det inngått en våpenhvileavtale i 1991. Ifølge avtalen skulle folkeavstemming om fremtiden til Vest-Sahara holdes i 1992, overvåket av FN. Denne folkeavstemmingen har ikke blitt avholdt.

I dag er Vest-Sahara delt i to, med en 2200 kilometer lang mur som hindrer kontakt mellom flyktningleirer og befolkningen i Vest-Sahara. Muren er forsterket med et av verdens største minefelter, som hvert år lemlester og dreper mennesker og buskap. Vest-Sahara er rikt på naturressurser, og Marokkanske myndigheter tilbyr skattelette og subsidier til bosettere i de okkuperte områdene. Heldigvis har vissheten om de etiske problemene om å etablere seg i området økt, og flere selskaper har trukket seg ut som følge av press. Norges Regjering fraråder norske selskaper å etablere seg i Vest-Sahara, men dessverre fortsetter både norske og utenlandske selskaper å operere i områdene, og bidrar direkte til å opprettholde den marokkanske okkupasjonen, samt utnyttelsen av Vest-Saharas ressurser. I neste uke starter det amerikanske selskapet Kosmos sin leting etter olje i de okkuperte områdene. FN og nordiske myndigheter har uttrykt bekymring for dette, men til tross for den offisielle linjen er flere nordiske selskaper involvert i letingen. I det øyeblikket Marokko finner olje, kan Saharawiene se langt etter retten til selvbestemmelse uttrykte Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara. Vi i Senterungdommen ønsker å sette fokus på situasjonen i Vest-Sahara, og ber om at Norske myndigheter legger press på Marokko og FN for å få gjennomført den etterlengtede folkeavstemmingen og for å sikre frigjøring av Vest-Sahara. Vi ønsker også at norske selskaper snarest trekker seg ut av handelsavtaler med de okkuperte områdene.


Nyheter

Har MOWI og Salmar rent mel i posen?

To av Norges største oppdrettsselskaper enda ikke svart på spørsmål om bærekraft og opprinnelse av fiskefôret de bruker.

26. september 2023

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023