Her ligger Ligrunn 2 med marokkansk flagg i masta
Article image

Den norske fiskebåten Ligrunn 2 har blitt solgt til marokkanske interesser i de okkuperte områdene.

Publisert 27. november 2014

Den velinformerte svenske fiskeribloggen Njord meldte 15. juni at enda et norsk fiskerifartøy har funnet veien til okkuperte Vest-Sahara.

Fartøyet Ligrunn 2 (tidligere bare Ligrunn) skal ifølge blogposten ha blitt solgt av det norske fiskeriselskapet Libas AS (del av Liegruppen i Straume i Hordaland) til Silver Fishing Sarl i Dakhla, okkuperte Vest-Sahara.

Marokko bruker fiskeriindustrien til å befeste den folkerettsstridige okkupasjonen av territoriet.

Støttekomiteen for Vest-Sahara har i mange år forsøkt å svar fra Fiskebåtredernes Forbund om hva de mener om Vest-Sahara-fisket, men har aldri fått svar. Til FiskeribladetFiskaren, som dekket den norske fiskebåteksporten tidligere i år uttalte forbundet at de ikke vil ha en mening om spørsmålet. 

"Likevel må vi spørre oss om de ikke bør bli mer bevisst i sine valg når [rederne] selger båtene ut av landet. Etter vår mening bør alle norske redere gjøre sitt for å hindre salg av båter til et omstridt område som Vest-Sahara", skrev FiskeribladetFiskaren på lederplass. 

Den svenske bloggen understreker at det er sannsynlig at selve fisket fra Ligrunn 2 vil administreres av svenske fiskere, mens båtene vil være marokkansk-eide. 

 

ligrunn2_400.jpg
Download.
ligrunn5_509.jpg
Download
ligrunn8_300.jpg
Download
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024