Her ligger Ligrunn 2 med marokkansk flagg i masta
Article image
Den norske fiskebåten Ligrunn 2 har blitt solgt til marokkanske interesser i de okkuperte områdene.
Publisert 27. november 2014


Den velinformerte svenske fiskeribloggen Njord meldte 15. juni at enda et norsk fiskerifartøy har funnet veien til okkuperte Vest-Sahara.

Fartøyet Ligrunn 2 (tidligere bare Ligrunn) skal ifølge blogposten ha blitt solgt av det norske fiskeriselskapet Libas AS (del av Liegruppen i Straume i Hordaland) til Silver Fishing Sarl i Dakhla, okkuperte Vest-Sahara.

Marokko bruker fiskeriindustrien til å befeste den folkerettsstridige okkupasjonen av territoriet.

Støttekomiteen for Vest-Sahara har i mange år forsøkt å svar fra Fiskebåtredernes Forbund om hva de mener om Vest-Sahara-fisket, men har aldri fått svar. Til FiskeribladetFiskaren, som dekket den norske fiskebåteksporten tidligere i år uttalte forbundet at de ikke vil ha en mening om spørsmålet.

"Likevel må vi spørre oss om de ikke bør bli mer bevisst i sine valg når [rederne] selger båtene ut av landet. Etter vår mening bør alle norske redere gjøre sitt for å hindre salg av båter til et omstridt område som Vest-Sahara", skrev FiskeribladetFiskaren på lederplass.

Den svenske bloggen understreker at det er sannsynlig at selve fisket fra Ligrunn 2 vil administreres av svenske fiskere, mens båtene vil være marokkansk-eide.

ligrunn2_400.jpg

ligrunn5_509.jpg

ligrunn8_300.jpg

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021