NOV tause om Vest-Sahara-leveransen
Article image
NOV tjente en milliard på riggen som skal brukes i okkuperte Vest-Sahara. Men til tross for sympati for saharawiene tar de seg ikke bryet med å svare på noen av spørsmålene de er blitt stilt av ungdomspartiene på Sørlandet.
Publisert 27. november 2014


Ungdomspartiene i Vest-Agder sendte 1. oktober et brev til National Oilwell Varco. Organisasjonene tok NOV på ordet: NOVs direktør hadde sagt til Fædrelandsvennen at "Som alle andre har vi sympati med menneskene der. Men utstyret er ikke lenger vår eiendom. Da har vi ingen mulighet til å bestemme hvor det skal brukes".

NOV har levert utstyr verdt én milliard kroner til boreskipet som skulle benyttes i de okkuperte områdene i strid med folkeretten. I et svar som ble sendt fra NOV til ungdomspartiene i Vest-Agder 13. oktober 2014, unnlater selskapet selskapet å svare på samtlige spørsmål.

I tillegg gidder ikke selskapet svare på om de vil ta en telefon til sine direktører i USA for å forhindre videre betjening av utstyret i perioden boreskipet skal benyttes i de okkuperte områdene. Det var nettopp dette Aker Solutions har gjort: de har frasagt seg mulige viderebetjening av plattformen all den tid den skal benyttes i de okkuperte områdene.

Svaret nedenfor kan også lastes ned her.

Document number 85975795
www.nov.com

Til ungdomspartiene ved Teodor B. Helland
Vi viser til brev mottatt 2. oktober 2014 fra ungdomspartiene i Vest-Agder, og til leserinnlegg i Fædrelandsvennen.

Vi vil gi følgende informasjon om vår overordnede strategi knyttet til produksjon og leveranse av utstyr:

NOV er et globalt selskap som leverer bore- og håndteringsløsninger til boreskip og -rigger i tillegg til andre produkter og tjenester. Vi har over 62 000 ansatte i 68 land, rundt 5200 av disse jobber i NOV i Norge. Vi leverer utstyr og tjenester innenfor flere segmenter. All vår aktivitet reguleres av gjeldende lover og regler i de landene vi er i. Det innbefatter også at vi etterlever nasjonalt vedtatte sanksjoner mot handel med enkelte land.

I NOV forholder vi oss til forpliktende vedtak nasjonalt og internasjonalt. Generelt betyr det at NOV, i tråd med sin policy, alltid vil rette seg etter sanksjoner som norske eller amerikanske myndigheter måtte vedta. Det foreligger pr. i dag ingen internasjonalt forpliktende sanksjoner mot virksomhet i okkupert område av Vest-Sahara.

Vi vil igjen understreke at det foran enhver kontraktinngåelse gjøres et grundig arbeid for å sikre at vår virksomhet er i overenstemmelse med nasjonale og internasjonale lover og bestemmelser.

Vennlig hilsen
National Oilwell Varco
v/Dag Nordbø
Communications Director
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021