Norges Kristelige Studentforbund krever fritt Vest-Sahara
Article image
Landsstyret i NKS "støtter de saharawiske gruppene som velger å kjempe sin legitime frigjøringskamp med fredelige midler".
Publisert 16. oktober 2014


Resolusjonen nedenfor ble vedtatt av landsstyremøtet til Norges Kristelige Studentforbund 20. september 2014.

Resolusjon for Vest-Saharas frihet
Norges Kristelige Studentforbund (NKS) ser med bekymring på dagens situasjon i Nord-Vest-Afrika, der området Vest-Sahara okkuperes av kongedømmet Marokko. De siste 40 årene har Marokko, gjennom voldelige handlinger, tortur, løgn og bedrag, annektert Vest-Sahara. Alle stater i verden sier at man støtter FNs fredsprosess i området, men uten et parallelt press på Marokko vil en slik fredsprosess åpenbart være svært fånyttes. NKS mener at i denne konflikten er det er én part som bryter folkeretten og okkuperer deler av et ikke-selvstyrt område, og en annen part som representerer folket i territoriet, og insisterer på at folkeretten skal følges.

Så lenge Marokko nekter å respektere både inngåtte fredsavtaler og FNs krav om selvbestemmelse for sahrawiene, og fortsetter å begå overgrep mot fredelig demonstrerende saharawier, vedtar NKS å støtte det saharawiske folkets rett til frihet og deres rett til selvbestemmelse i området.

NKS tar avstand fra marokkanske myndigheters målrettede trakassering og ydmykelse av det saharawiske folket, og anser dette som direkte brudd på menneskerettighetene. NKS tar også avstand fra Marokkos utallige voldshandlinger i Vest-Sahara og støtter de saharawiske gruppene som velger å kjempe sin legitime frigjøringskamp med fredelige midler. NKS fordømmer internasjonale selskaper som det franske oljeselskapet total, som i samarbeid med marokkanske myndigheter, profiterer på konflikten med å utnytte naturressursene i området. NKS krever at norske myndigheter trekker oljefondet ut av investeringer som direkte bidrar til okkupasjonen og i stedet støtter fredelige aktiviteter som bidrar til frigjøringen for det saharawiske folk. NKS appellerer til verdenssamfunnet til å legge press på marokkanske myndigheter og jobbe med fredelige midler for friheten til Vest-Sahara.


Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024