Ungdommens Nordiske Råd ber om Menneskerettigheter i Vest-Sahara
Article image
I et UNR-møte i Reykjvik 6. april 2014 ba nordiske ungdomspartiene om at de nordiske statene må sammen kreve menneskerettigheter i FN-operasjonen i Vest-Sahara. Spesielt krever de handling overfor Frankrike.
Publisert 09. april 2014


Resolusjonen nedenfor kan lastes ned her.

Støtt menneskerettighetene i okkuperte Vest-Sahara
FNs operasjon i Vest-Sahara er tause vitner til alvorlige menneskerettighetsovergrep. Styrken har imidlertid ikke mandat til å rapportere overgrepene, slik andre FN-tropper innehar. Denne fundamentale mangelen i FN-operasjonens mandat i marokkansk-okkuperte Vest-Sahara må umiddelbart korrigeres.
8. april 2013 framla FNs generalsekretær sin årlige rapport til sikkerhetsrådet. Han ytret bekymring for tortur i marokkanske fengsler og livstidsdommer mot saharawiske aktivister, og ba om at menneskerettighetene i Vest-Sahara må overvåkes. «Behovet for en uavhengig, omfattende og permanent overvåkning er akutt», uttaler han.
USA, som skriver utkastene til sikkerhetsrådsresolusjonene om Vest-Sahara, tok Ban Ki-Moons appell på ordet. Både USA og Storbritannia jobbet for at overvåkning av menneskerettighetene skal tas med i mandatet. Også saharawienes frigjøringsbevegelse Frente Polisario ønsker en slik endring velkommen. Bare Marokko, og dets nære allierte Frankrike, stritter i mot.
Marokko ønsker å beholde muligheten til å undertrykke de saharawiske stemmer som krever sin legitime rett til selvbestemmelse for Vest-Sahara. Mer enn 100 FN-resolusjoner støtter denne retten. Etter spørsmål fra Norge i menneskerettighetsrådet i fjor, uttalte Marokko at de ikke akter å følge internasjonale minstestandarder for registrering av sivilsamfunnsorganisasjoner i Vest-Sahara.
Som fast medlem i sikkerhetsrådet, sitter Frankrike på nøkkelen i spørsmålet om FNs involvering i Vest-Sahara. Samtidig som Frankrike snakker høyt om menneskerettigheter i andre sammenhenger, velger de direkte å undergrave menneskerettighetene i okkuperte Vest-Sahara. Hvert år stanser Frankrike forslaget om at FNs operasjon bør få et mandat som lar styrken observere og rapportere på overgrepene i territoriet.
De nordiske regjeringene har vært positive til å inkludere et slikt mandat, i tråd med ønskene fra FNs generalsekretær, USA, Storbritannia og Frente Polisario.
I slutten av april 2014 skal MINURSO-mandatet vurderes på ny.
UNR oppfordrer de nordiske regjeringer til å innta et felles nordisk initiativ som uttrykker en klar forventning til FNs sikkerhetsråd om at MINURSO-styrken får mandat til å overvåke og rapportere på menneskerettighetsbrudd. Forventningen må i særdeleshet uttrykkes overfor Frankrikes regjering.

Kontaktoplysninger:
Jakob Esmann
Præsident for Ungdommens Nordiske Råd
Tlf. +45 28 33 80 69 / je@dsu.net
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024