Vest-Sahara-demo i Oslo
Article image
Støttekomiteen for Vest-Sahara og Foreningen for Saharawier i Norge organiserte i dag en demonstrasjon utenfor den franske ambassaden for å kreve at Frankrike ikke stikker i kjepper i hjulene for menneskerettighetene i Vest-Sahara, slik de har for vane å gjøre.
Publisert 15. mars 2014


I april i år skal mandatet til FNs operasjon i Vest-Sahara, MINURSO, opp
til ny behandling i FNs Sikkerhetsråd. De siste årene har Frankrike hvert år stoppet at FN-operasjonen skal rapportere på overgrepene.

Støttekomiteens Sara Nes holdt appell:

Sist uke ble de to journalistene Mohammed Laghat Lafqir og Khaled Errouhi arrestere i Vest-Sahara da de dekket en markering av kvinnedagen i El Aiun.

For en måned siden ble den saharawiske kvinnen Leila Leili dradd etter håret og sparket av marokkanse sivilkledde politifolk da hun hadde deltatt i en demonstrasjon. Hendelsen ble fanget opp på video.

Dette er bare noen veldig få eksempler på menneskerettighetsovergrepene som skjer i Vest-Sahara.

Alt dette skjer mens verdenssamfunnet ser en annen vei.

bde4demo15.3.jpgBehovet for omfattende, uavhengig, nøytral og vedvarende menneskerettighetsovervåkning i Vest-Sahara er presserende. Det sa FNs generalsekretær Ban Ki Moon i april 2013, og det sier vi nå.

2013 var et viktig år. Det var det første året USA la fram et forslag til en resolusjon som inneholdt menneskerettighetsrapportering i MINURSO, FNs fredsbevarende styrke i Vest-Sahara. Forslaget ble dessverre stoppet av Frankrike.

VI er her i dag for å legge press på Frankrike for at de skal støtte menneskerettighetsovervåkning i MINURSOs mandat. Vi er her for å kreve at Frankrike, med sin stolte demokratiske tradisjon, også støtter frihet, likskap og brorskap i andre deler av verden.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021