Akershus AP for selvstendig Vest-Sahara
Uttalelsen nedenfor ble vedtatt av Akershus Arbeiderparti på deres landsmøte i 2013.
Publisert 22. februar 14


Vest Sahara, eller kjent som Afrikas siste koloni, er et lite land på det nord-vestlige afrikanske kontinentet. Siden dens uavhengighet fra det fasistiske Spania i 1975, har Vest Sahara vært under okkupasjon av Marokko, som ser på landområdet som sitt. Marokko har siden okkupasjonen krenket menneskerettigheter i området, og for mange av de som ytrer misnøye ovenfor okkupasjonsmakten venter ofte tortur og strenge straffer.

De som støtter frigjøringsbevegelsen Polisario, som holder til øst i landet nær grensen til Mauritania, risikerer strenge straffer. Marokko har bygget en 2700 km lang mur som splitter de okkuperte og frie områdene. I tillegg til dette har 200 000 Saharere blitt tvunget på flukt til nabolandet Algerie som følge av okkupasjonen, og mange av de som bor i leirene trenger sårt all bistand de kan få.

Okkupasjonen i Vest Sahara har ført til at over 500 000 mennesker blir undertrykket i sitt eget land av en overmakt som ikke respekterer menneskerettighetene. Dette mener Akershus Arbeiderparti er uakseptabelt. Norge og mange andre Europeiske land anerkjenner ikke Marokkos suverenitet over Vest Sahara, og Utenriksdepartementet fraråder selskaper å drive handel i området. Akershus Arbeiderparti mener det er viktig at Norge støtter oppunder nye forhandlingsinitiativ. Norge må fortsette å støtte FNs innsats for en politisk løsning som innebærer selvbestemmelsesrett for folket i Vest-Sahara. Akershus Arbeiderparti går inn for at Norge boikotter alle varer som kommer fra okkupert Vest-Sahara. Norge bør ta initiativ internasjonalt for at Vest Sahara skal oppnå selvstendighet.

Nyheter

FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

21. sep. 20

Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

21. aug. 20

NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

17. aug. 20

Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

24. juli 20