Buskerud AUF med Vest-Sahara-uttalelse
Buskerud AUF vedtok på sitt årsmøte i 2013 følgende uttalelse om Vest-Sahara.
Publisert 22. februar 2014


Tittel: «Anerkjennelse av Vest-Sahara»

Forslag:
Norge anerkjenner Vest-Sahara som en selvstendig stat slik som Riksdagen i Sverige har gjort. Norge må bidra med humanitær bistand for den saharawiske befolkningen. FNs styrker (MINURSO) opprettholdes og får utvidet sitt mandat til også å gjelde undersøking og rapportering av brudd på menneskerettigheter

Begrunnelse:
Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975 og deles i to av en 2200 kilometerlang mur. Alle naturressursene er tatt av Marokko, mens Vest-Sahara, som selv ikke får utnyttet landets rikdom, står helt stille uten noen form for positiv utvikling. Muren hindrer ikke bare kontakt mellom flykningsleirene og befolkningen i Vest-Sahara, men mennesker som forsøker å nærme seg den blir drept og lemlestet av over en million landminer som vokter den. Undertrykkelsen og overgrepene mot saharawiene har pågått i en årrekke, og AUF i Buskerud krever at Norge legger større press på Marokko, og Spania og Frankrike som er blant Marokkos viktigste allierte, for å stoppe lidelsene. En økt internasjonal tilstedeværelse i Vest-Sahara er også essensiell. Dessuten må FNs styrker (MINURSO) opprettholdes og få utvidet sitt mandat til også å gjelde undersøking og rapportering av brudd på menneskerettigheter. Titusener saharawiske flyktninger bor i flyktningeleirer i Algerie og de er fullstendig avhengige av humanitær hjelp. Desperasjonen i flyktningleirene er stor og forholdene elendige. Livet i leirene baseres kun på humanitær hjelp og hjelpen er på mange områder ikke tilstrekkelig til å dekke grunnleggende behov. Næring, sanitetsfasiliteter og medisinhjelp er mangelvare. Fire av ti barn under fem år er kronisk underernærte. Her er ressurssterke Norge nødt til å vise mer solidaritet med den saharawiske befolkningen i form av humanitær bistanden.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024