Saharawiske Norges-venner pågrepet
Article image
Fire saharawiske aktivister ble pågrepet tirsdag. "De har levd under konstant overvåkning av marokkansk politi", sier Nina Bakke, som møtte to av dem i desember.
Publisert 16. februar 2014


Foto: (f.v.) Nina Bakke, Vermund Heggland, Elhafed Toubali.

Denne uken ble fire saharawier pågrepet. De fire er aktive med journalistikk og sosiale medier gjennom mediegruppen Saharawi Independent Media Group (OSMI). Lederen av organisasjonen Sidi Sbai, som er blant de arresterte, skal nylig ha bidratt til et innslag om marokkansk narkotikahandel for BBC.

De øvrige pågrepne er Bachir Bomod, Mohamed Jamour og Elhafed Toubali. Bakgrunnen for pågripelsen er fortsatt uklar, men ifølge saharawiske organisasjoner er det forbundet med deres arbeid med å dokumentere saharawiske demonstrasjoner, samt Marokkos plyndring av Vest-Saharas naturresurser. De skal ha blitt pågrepet i forbindelse med markeringen av at samvittighetsfangen Mohamed Amzouz ble løslatt.

I desember i 2013 var norske Nina Bakke og Vermund Heggland på reise i okkuperte Vest-Sahara. Der møtte de blant annet Sidi Sbai og Elhafed Toubali som nå sitter fengslet i Tiznit i Sør-Marokko.

Bakke beklager på det sterkeste pågripelsen av de to.

"Sbai og Toubali gjør en formidabel jobb for å dokumentere menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara og det var tydelig at marrokansk politi fulgte med på alt de gjorde", sier Bakke.

Selv opplevde hun at marokkansk politi fulgte etter henne og hennes følge, og da særlig når hun var i lag med Sbai og Toubali.

"Politiet møtte opp på hotellet vårt flere ganger og vi kunne ikke gå på gaten uten å bli overvåket. Det var tydelig at marokkansk politi ikke ønsket oss der. Som nordmann føltes totalovervåkningen ubehagelig, men våre saharawiske venner fortalte dette var helt vanlig", sier hun.

Det første rettsmøtet skal være berammet til i morgen, 17. februar 2014.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021