Støtt saharawienes krav om menneskerettighetsovervåkning!
Article image
I løpet av gårsdagen skal over 30 saharawier ha blitt skadet da de demonstrerte for noe vi anser som en selvfølge: At når noen begår et menneskerettighetsbrudd, så får andre vite om det. Støtt kravet om menneskerettighetsmandat til MINURSO ved å signere appell.
Publisert 16. januar 2014


Signer denne underskriftskampanjen for å støtte saharawiernes krav om menneskerettighetsovervåkning i MINURSOs mandat.

MINURSO er en av de få FN-styrkene i verden som ikke har menneskerettighetsmandat. Det betyr at når overgrep skjer, så rapporteres det ikke.

Menneskerettighetsovergrepene i Vest-Sahara er omfattende og gjelder først og fremst ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og frihet fra vilkårlig fengsling og tortur. De svenske juristene Hanga Sántha, Ylva Lennartsson Hartmann og Mark Klamberg har i en artikkel fra 2010 gått så langt som å kalle overgrepene forbrytelser mot menneskeheten. Det er på høy tid med et menneskerettighetsmandat for MINURSO.

MINURSOs mandat fornyes hvert år i april. I fjor, 2013, ble det av USA for første gang foreslått en tekst hvor menneskerettighetsovervåkning var inkludert, men Marokko klarte ved hjelp av sine allierte å få teksten forkastet. Også FNs generalsekretær og saharawienes frigjøringsbevegelse Polisario forlanger slik permanent overvåkning.

Saharawiene håper i år at mandatet vil bli utvidet. Et tjuetalls saharawier skal ha blitt skadet i demonstrasjon for dette i går.

MINURSO er FNs fredsbevarende styrke som har operert i Vest-Sahara siden våpenhvilen med Marokko i 1991. MINURSOs opprinnelige oppgave var å forberede og gjennomføre en folkeavstemning om den tidligere spanske koloniens framtid.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021