Saharawi med appell til reder Eidesvik

Senia Abderahman i Foreningen for saharawier i Norge med innlegg i Haugesunds Avis, 12. september 2013.

Publisert 21. desember 2013

Eidesvik - gjør som du sier

Senia Bachir Abderahman
Foreningen for saharawier i Norge
Last ned.

Det er trist å se at reder Kristian Eidesvik ennå en gang har hatt et skip i okkuperte Vest-Sahara. Rederen appellerer til samfunnsansvar, men hjelper russiske tyvfiskere i plyndringen av vårt land.

Eidesviks skip «Green Bodø» var nylig på ny utenfor Dakhla, i Vest-Sahara. Vi i Foreningen for saharawier i Norge er dypt skuffet. «Green Bodø» eies av Eidesviks rederi Green Reefers. Han har et direkte ansvar for at naturressursene til saharawiene blir fraktet ut av landet, uten at vårt folk får ta del i rikdommene.

Vest-Sahara behandles av FN som det siste uløste kolonispørsmålet. Da landet skulle
frigjøres fra kolonimakten Spania i 1975, okkuperte Marokko landet, og titusenvis av saharawier flyktet til nabolandet Algerie. Okkupasjonen har fortsatt fram til i dag, og opprettholdes ved at internasjonale selskaper hjelper Marokko med å ta ut naturressursene i landet.

Den russiske regjeringen er tungt involvert. Russland har inngått en avtale der gigantiske russiske trålere tømmer våre farvann for fisk, direkte i strid med folkeretten. Samtidig lever over 150.000 saharawier som flyktninger i Algerie, i et av de varmeste områdene på jorda. De er totalt avhengige av matvarehjelp utenfra, og de mottar en boks med fisk i bistand fra Sverige en gang i måneden.

Hvis vårt folk hadde hatt tilgang på våre egne naturressurser, ville vi sluppet underernæring, ekstrem varme og liv uten framtidsutsikter. Andre saharawier er heldige å finne veien til Norge.

Mange av oss er statsløse - vi er fra et land som FN behandler som Afrikas siste uløste kolonispørsmål.

Ifølge FN er næringsutviklingen i Vest-Sahara i strid med folkeretten hvis ikke Vest-Saharas folk tjener på eller ønsker at den skal finne sted. Derfor fraråder også UD slikt næringsliv. 

Andre norske rederier som har ønsket å framstå med samfunnsansvar, har avsluttet handelen med varer fra Vest-Sahara.

Når Eidesviks rederi til tross for gjentatte oppfordringer fra saharawier velger å fortsette transportene, utgjør han et norsk unntak. Han har sagt til Haugesunds Avis at det er uaktuelt å stoppe handelen så lenge den ikke er forbudt av UD.

«Går du tilbake til 50- og 60-tallet, kjente alle et større samfunnsansvar enn vi gjør i dag. Det savner jeg. I dag er det bare penger, penger, penger. Jeg mener bedriftene må ta mer samfunnsansvar. Nå tenker bedriftene altfor mye på kortsiktig profitt. Jeg må tenke langsiktig og ha en mening. Tenkes det bare på penger, blir det veldig trassig.»

Det sa reder Eidesvik selv til Haugesunds Avis idet han donerte penger til Kirkens Bymisjon tidligere i år. Han ga inntrykk av at han var samfunnsansvarlig.

Men summen han donerte utgjør bare en mikroskopisk brøkdel av verdien på den fisken som hans rederi har fraktet ut av territoriet vårt, hentet opp av havet av russerne.

Vi oppfordrer Eidesvik vil å følge sin egen oppfordring. Tenk om det var Norge som var okkupert. Tenk om dere var oss.
 

Nyheter

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022