Marokkansk aktivist vinner FN-pris for menneskerettigheter
Khadija Ryadi, tidligere leder av den Marokkanske Foreningen for Menneskerettigheter (AMDH, Association Marocaine de Droits Humains), er blant de seks vinnerne av FNs menneskerettighetspris for 2013.
Publisert 07. desember 2013


Khadija Ryadis organisasjon AMDH er en av de ledende marokkanske menneskerettghetsorganisasjonene.

"She has been at the forefront of several human rights causes, including the fight against impunity, full equality between men and women, self-determination and freedom of expression regardless of sexual orientation", skrev FN da de annonserte prisen i går.

Selv har Khadija Ryadi ved flere anledninger blitt banket opp av marokkansk politi og sendt til sykehus etter at hun har demonstrert. Både hun og organisasjonen AMDH får også hard medfart i offisielle marokkanske nyhetskanaler, og blir anklaget for alt fra ateisme til kommunisme. Organisasjonen har i flere år fått bistand fra Norge.

AMDH er sannsynligvis den eneste marokkanske menneskerettighetsorganisasjonen som har uttrykt sin støtte til et menneskerettighetsmandat for FN-operasjonen MINURSO. Organisasjonen gjorde sine egne undersøkelser av protestleiren ved Gdeim Izik i 2010, og presenterte en rapport for pressen. Da foreslo de også at menneskerettighetsovervåkning skulle tas hånd om av FN. Ryadi har også uttrykt sin solidaritet med saharawiske fanger, og har vært viktig i kampen for å få frigitt 7 saharawiske fanger i 2009.

Prisen er et slag i ansiktet for den regjeringstro offisielle marokkanske menneskerettighetsorganisasjonen CNDH (Conseil National des Droits de l'Homme).

FNs meneskerettighetspris ble etablert i 1966, og de første prisene utdelt i 1968. Prisene har siden blitt utdelt hvert femte år, og Martin Luther King, Eleanore Roosevelt, Nelson Mandela og Amnesty International er blant tidligere prisvinnere.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024