- Det er et sjokk for oss, sier menneskerettighetsaktivist Elghalia Djimi om Norges og Universitetet i Stavangers bånd til oljeselskapet Total.
I flere år satt saharawiske Elghalia Djimi i marokkanske fengsler, uten dom, offer for brutal tortur. Nå har hun nylig vært på besøk på Universitetet i Stavanger, som flere år har samarbeidet med det franske oljeselskapet Total. Oljeselskapet har en avtale med Marokko om å lete etter olje i Vest-Sahara - i strid med folkeretten. Total utgjør nå en av de største hindrene for å finne en løsning på spørsmålet om Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara.
- Nordiske land er for oss idealene for demokrati og rettferdighet. Vi kunne forvenet en slik virksomhet under et diktatorisk regime, men under et demokratisk styre er det uakseptabelt, sier Djimi.
Les intervju nedenfor med Elghalia i siste utgave av Studentmediene i Stavanger-avisa. Elghalias organisasjon er ikke tillatt registrert av marokkanske myndigheter. Organisasjonen er en av 26 saharawiske grupper som har kontaktet Total - uten å få svar.
Studentmediene i Stavanger har flere ganger i høst skrevet om UiS-samarbeidet med oljeselskapet Total, og om oljefondets investeringer i bedriften.
Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling.
Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen
Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag.
Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.