Saharawisk aktivist skuffet over norske Total-bånd
Article image

- Det er et sjokk for oss, sier menneskerettighetsaktivist Elghalia Djimi om Norges og Universitetet i Stavangers bånd til oljeselskapet Total. 

 

Publisert 01. desember 2013

I flere år satt saharawiske Elghalia Djimi i marokkanske fengsler, uten dom, offer for brutal tortur. Nå har hun nylig vært på besøk på Universitetet i Stavanger, som flere år har samarbeidet med det franske oljeselskapet Total. Oljeselskapet har en avtale med Marokko om å lete etter olje i Vest-Sahara - i strid med folkeretten. Total utgjør nå en av de største hindrene for å finne en løsning på spørsmålet om Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara.

- Nordiske land er for oss idealene for demokrati og rettferdighet. Vi kunne forvenet en slik virksomhet under et diktatorisk regime, men under et demokratisk styre er det uakseptabelt, sier Djimi.

Les intervju nedenfor med Elghalia i siste utgave av Studentmediene i Stavanger-avisa. Elghalias organisasjon er ikke tillatt registrert av marokkanske myndigheter. Organisasjonen er en av 26 saharawiske grupper som har kontaktet Total - uten å få svar.

Studentmediene i Stavanger har flere ganger i høst skrevet om UiS-samarbeidet med oljeselskapet Total, og om oljefondets investeringer i bedriften. 

smis_20.11.2013_509.jpg
Last ned høytoppløselig versjon. 



Se også SMiS, nr. 17, 20. november 2013 her.
 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023