Verdensmagasinet X: Oljeversting forlater Vest-Sahara

Det franske oljeselskapet Total som inngikk kontrakt med Marokko for å kartlegge oljeressursene utenfor kysten av det okkuperte Vest-Sahara offentliggjør at de trekker seg ut av området. Verdensmagasinet X. 29. november 2004.

Publisert 29. juni 2004

Oljeversting forlater Vest-Sahara
mandag 29. november 2004

Det franske oljeselskapet Total som inngikk kontrakt med Marokko for å kartlegge oljeressursene utenfor kysten av det okkuperte Vest-Sahara offentliggjør at de trekker seg ut av området.

Av Øystein Meland (red.)

- Det finnes verken olje eller andre hydrokarboner som kan utvinnes i dette området, sier Totals pressekontakt Patricia Marie til Verdensmagasinet X. For to uker siden utløp kontrakten Total hadde med Marokko, og det var ventet at oljeselskapet ville jobbe for å forlenge den. I en kommentar til Verdensmagasinet X offentliggjør Total for første gang til pressen sin beslutning om å ikke gjennomføre videre undersøkelser i det marokkansk-okkuperte landet.

- Total lyver, sier Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara. - Det er fullstendig umulig for selskapet å fastslå om oljeressurser finnes eller ikke ut fra det materialet som de nå besitter. Om det finnes olje eller ikke, kan bare bekreftes gjennom drilling. Så enten har Total foretatt ulovlig drilling, i det skjulte, eller så har de hoppet til konklusjoner som de ikke har grunnlag for å trekke.

Hansen mener det er helt andre grunner til at de nå har trukket seg ut.

- Da Total fikk denne kontrakten i Vest-Sahara i 2001, reagerte vi med vantro. At oljeselskaper skulle våge seg inn i denne politiske, etiske og juridiske hengemyren hadde vi aldri trodd, sier Hansen.

Siden dette har den norske organisasjonen jobbet for at selskapet skulle trekke seg ut.

- Når de nå velger å ikke fortsette undersøkelsene av havbunnen utenfor Vest-Sahara, skyldes det bare at de er nervøse for at kampanjen trappes opp, for eksempel gjennom rettslige skritt.

Dette motsier Total.

- Vi har ikke tatt hensyn til at rettslige skritt kunne blitt tatt mot oss, svarer Marie i Total. – Det vi driver med er forretningsvirksomhet, og uansett fant vi ikke noe drivverdig. Politiske spørsmål i de landene vi opererer i, går vi ikke inn i. Ettersom vi ikke har funnet noe, har uansett ikke spørsmålet vært oppe, sier Patricia Marie i Total.

Total er også inne i boikott-landet Burma, hvor de har blitt kritisert for å benytte seg av slavearbeid.

Flere selskaper har pakket sammen
I løpet av de siste årene har den norske Vest-Sahara-organisasjonen, i samarbeid med lignende støtteorganisasjoner i utlandet, kjørt kampanjer mot selskapene som har utført forarbeidene for Total. Det norske seismikkselskapet TGS-Nopec, som fikk i oppdrag av Total å gjøre de første undersøkelsene av havbunnen, ble så kraftig kritisert at de til slutt valgte å forlate området. I mellomtiden hadde et tredvetall aksjonærer, deriblant det høyt profilerte fondet for etiske investeringer - Banco Fondsforvaltning - solgt seg ut, av bekymring for de etiske aspektene ved kontrakten.

- Da TGS-Nopec trakk seg ut, kontaktet vi alle andre seismikkselskaper i verden, forteller Hansen. - Vi gjorde klart rede for at dersom selskapene inngikk kontrakt med Total, ville vi kjøre kampanje mot deres aksjonærer og vurdere rettslige skritt.

I sommer hadde den norske støttekomiteen også et møte med et nederlandsk seismikkselskap, som like etter trakk seg fra videre arbeid.

Total er dermed det tredje selskapet som forlater Vest-Sahara det siste året, antakelig mye på grunn av press fra solidaritetsmiljøet.

- Nå er det bare ett oljeselskap igjen. Dette blir en lett sak, avslutter Hansen.

Det gjenværende selskapet er Kerr-McGee, et oljeselskap med hovedkontor i Texas.

FN har slått fast at utvinning av olje fra Vest-Sahara vil være i strid med internasjonal lov. Vest-Saharas motstandsbevegelse, Front Polisario har kraftig fordømt oljeselskapenes kontrakter.

 

xmag1.jpg


 

xmag2.jpg


 

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024