FNs tortur-rapportør: alvorlige overgrep i Vest-Sahara
Article image
I dag presenterer FNs spesialrapportør mot tortur en rapport fra sitt besøk til Marokko/Vest-Sahara i september 2012.
Publisert 04. mars 2013


Rapporten, som legges fram i Menneskerettighetsrådet, gjør rede for alvorlige overgrep mot saharawier i marokkansk fangenskap.

Selve rapporten ble lagt ut på rådets nettsider allerede før helgen.
I Vest-Sahara fant spesialrapportør Juan Méndez at tortur og mishandling ble begått under arrestasjon, på politistasjoner og i fengselet i Laayoune.

"Han fant også at unødig vold var benyttet under demonstrasjoner for et uavhengig Vest-Sahara, inkludert kidnappinger og at folk forlates i ørkenen for å ydmykes", skriver rapporten. Dette sammenfaller med informasjon Støttekomiteen for Vest-Sahara til stadighet mottar.

mendez_recommendations_350.jpgSpesialrapportør Méndez kritiserer også at Marokko bruker militære domstoler for å dømme sivile. For to uker siden ble over 20 saharawier dømt til mellom 20 år og livstid for demonstrasjoner de hadde deltatt i. Påstander om tortur ble ikke etterforsket.

Han kommer også med en rekke anbefalinger (se bildet til høyre), blant annet at regionen vil ha nytte av en uavhengig overvåkning av menneskerettighetene i territoriet. Frente Polisario, med base i flyktningleirene i Algerie, har i flere år krevd at menneskerettighetene må rapporteres av FN. Marokko motsetter seg dette.

"Klagesystemet når det gjelder påstander om tortur og mishandling, og dets etterforskning, rettsforfølgelse og straff av ansvarlige er, med svært få unntak, kun nedfelt i loven, men er ikke implementert. Spesialrapportøren konkluderer at klagemekanismene i dag verken er effektive eller uavhengige. Påstander av tortur og mishandling må behandles på ethvert tidspunkt i en rettssak og domstoler er forpliktet til åpne undersøkelser alltid når det er grunnner til å anta tortur eller mishandling", står det å lese i rapporten.

Den nær totale straffriheten for marokkanske tjenestemenn som begår overgrep ble også rapportert av Kennedy Center for Human Rights, som besøkte territoriet i fjor høst.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021