OECDs kontaktpunkt i Norge for ansvarlig næringsliv har startet behandling av Støttekomiteens klage mot Romsdals-rederiet.
Foto: Saharawiske flyktninger på Kanariøyene protesterer mot Sjøvikgruppens fiske. Det norske fiskeriselskapet Sjøvik AS har i flere år fisket på marokkanske lisenser utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. Territoriet er ikke en del av Marokko, og det har ikke latt seg gjøre å finne ut om selskapet har konsultert det saharawiske folk i forbindelse med aktivitetene.
5. desember sendte Støttekomiteen for Vest-Sahara en klage til OECDs kontaktpunkt for flernasjonale selskaper i Norge, med anmodning om at det vurderes hvorvidt menneskerettighetene brytes gjennom det norske engasjementet.
Som medlemsland i OECD er Norge forpliktet til å ha et kontaktpunkt for OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv. Kontaktpunktet er ingen juridisk instans, men kan vurdere hvorvidt et selskap har opptrådt i strid med retningslinjene.
- For oss er det viktig at menneskerettighetene til saharawiene respekteres. Folket i Vest-Sahara har rett til å ha et ord med i laget når territoriets naturressurser skal forvaltes, sier daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen,
til FiskeribladetFiskaren.
I mars annonserte kontaktpunktet at de ville vurdere klagen.
- At OECDs Kontaktpunkt tar saken opp til behandling betyr ikke at bedriften har brutt OECDs retningslinjer, understreker sekretariatsleder Hege Røttingen i en
pressemelding.
Sjøvik mener det er skivebom av Støttekomiteen for Vest-Sahara å kritisere selskapet.
- Hvis de skal ha forandret politikken i Marokko, må de sikte sin skyts mot politikerne, ikke mot enkelte næringsutøvere som skaper hundrevis av arbeidsplasser og økonomisk trygghet i landet,
sier Sjøvik til FiskeribladetFiskaren.
- Vi leverte i fjor 35.000 tonn med fisk i Marokko med vår marokkanske båt og metter mange fattige mennesker både med fisk og at vi skaper arbeidsplasser der, uttaler Sjøvik.
Finn klagen fra Støttekomiteen, og kontaktpunktets første vurdering
på utvalgets nettside.
Det norske OECDs Kontaktpunkt er administrativt underlagt Utenriksdepartementet, men faglig uavhengig av regjeringen og ledes av professor og dekan Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo.
Les også: 03.07.2013, Sjøvik og Støttekomiteen lander enighet