Denne uken annonserte Finansdepartementet at de har kastet ut to gjødselkonserner fra sine porteføljer. Oljefondet hadde investert 2 milliarder i to selskapene. I tiden fra Etikkrådet ga sin anbefaling til Finansdepartementet offentliggjorde eksklusjonen, kan det ene selskapet ha avsluttet sin import.
Denne uken annonserte Finansdepartementet at de hadde kastet ut to nordamerikanske gjødselselskaper fra sine porteføljer på grunn av import av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara. Annonseringen ble gjort på bakgrunn av en tilrådning fra fondets Etikkråd, datert 15. november 2010. Les pressemelding fra Finansdepartementet og tilrådningen fra Etikkrådet her.
Det ene selskapet var Potash Corp, et amerikansk-kanadisk selskap som er den største importøren fra Vest-Sahara. De mottar jevnlig bulkskip med fosfat fra Vest-Sahara, forrige skip ankom kaia deres i Louisiana denne uken. Selskapet har publisert svært kontroversielle og feilaktige uttalelser på sine nettsider om både Vest-Sahara og den omstridte handelen. Oljefondets eksklusjon - og påfølgende aksjesalg var på 1,57 milliarder i aksjer og 121 millioner i obligasjoner.
For det andre er FMC en av hovedeierne i det venezuelanske selskapet Tripoliven. Gjentatte henvendelser fra WSRW og Støttekomiteen til Tripoliven har aldri blitt besvart, men mye tyder på at det venezuelanske selskapet kan ha avsluttet den årelange importen, allerede for et par år siden. I de siste henvendelsene har vi konfrontert selskapet om en bekreftelse på at importen hadde sluttet. Også undersøkelser WSRW har foretatt i Venezuela tyder på det samme. Ifølge tilrådningen fra Etikkrådet til Finansdepartementet, som var datert 15. november 2010, hadde FMC bekreftet at de ville kjøpe inn fosfat fra Vest-Sahara i framtiden.
Av de rundt 14-18 selskapene som importerer fosfat fra Vest-Sahara, er de fleste uaktuelle for Oljefondet å selge seg ut av. Mange av dem er nemlig ikke børsregistrert, men kun privateid eller eid av jordbrukskooperativer. Dermed vil Oljefondet aldri investere i dem i utgangspunktet.
Noen av de involverte selskapene kjøper spontant inn på spotmarkedet, og faller dermed utenfor det Etikkrådet mener omfattes av de etiske retningslinjene.
Det er, etter det Støttekomiteen for Vest-Sahara kan regne seg fram til, ytterligere tre eller fire gjenværende børsregistrerte selskaper som i dag virker å ha omfattende og langsiktige handelssamarbeid med det statlige marokkanske fosfatselskapet OCP i Vest-Sahara.
Støttekomiteen sendte i dag spørsmål til det australske selskapet Wesfarmers Ltd., og til det Nasdaq-registrerte selskapet Innophos Holdings (med et meksikansk importerende datterselskap).
De øvrige selskapene er Incitec Pivot (registrert på ASX-børsen i Australia, med lokal australsk import), og sannsynligvis EuroChem (på RTS-børsen i Moskva, med det litauisk importerende datterselskapet Lifosa).
Wesfarmers, Innophos og Incitec Pivot virker å ha langsiktige avtaler, mens Lifosa/EuroChem kjøper systematisk inn på enkeltkontrakter, flere ganger i året. Selv om Lifosa ikke har langtidskontrakter, er de blant de største importørene. I sommer ble Lifosa kastet ut av FNs Global Compact-initiativ for samfunnsansvar fordi de ikke ville besvare våre spørsmål om Vest-Sahara-handelen.
Denne artikkelen ble skrevet 8.desember og oppdatert 14. desember 2011.
FMC stoppet innkjøpene
FMC Corp stengte for et år siden sin fabrikk i Sør-Spania, som var bakgrunnen for eksklusjonen.
Les om stengningen i disse avisene:
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.