Før helgen hadde høytstående representanter fra frigjøringsbevegelsen i Vest-Sahara et felles møte med LO- leder på Øst-Timor, Rigoberto Monteiro og forbundsleder Leif Sande hos Industri Energi.
Øverst til venstre: Roar Holtet (Øst-Timorkomiteen), Epsen Løken (Industri Energi), Leif Sande (Industri Energi), Rigoberto Monteiro (LO-leder Øst-Timor, Amalie Tofte (Industri Energi). Nederst til venstre: Erik Hagen (Støttekomiteen for Vest-Sahara), Menna Lehbib Saleh (Polisario), Salek Baba (Polisario) med tolk. Foto: Arild TheimannIndustri Energi20.juni 2011.
Industri Energi i har i lang tid støttet Polisario, frigjøringsbevegelsen på Vest-Sahara sin ikke-vold kamp mot okkupasjonsmakten Marokko.
Polisario, har siden fredsavtalen i 1991 kjempet fredelig for saharawienes rettigheter. I 1976 opprettet Polisario den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk. Republikken omfatter rundt 1/3 av Vest-Sahara-terrioriet og har blitt anerkjent av rundt 80 stater i verden og er fullverdig medlem av den Afrikanske Union.
-Forbundet har siden 2007 en resolusjon om Vest-Sahara og vi oppfordrer norske styresmakter om å støtte Vest-Sahara og ber om at norske næringsinteresser ikke skal involvere seg i Vest-Sahara så lenge det er okkupert, sa forbundsleder Leif Sande da han ønsket Polisario-representant i Norge, Menna Lehbib Saleh og samarbeidsminister Salek Baba velkommen. Et gledelig sammentreff var det også at Rigoberto Monteiro, fra landsorganisasjonen KSTL på Øst-Timor var her.
Mye til fellesØst-Timor, som selv har kjempet en hard frigjøringskamp, støtter Vest-Sahara sin kamp for selvstendighet. Begge har mye til felles. Begge land var under iberisk kolonistyre frem til 1975, Vest-Sahara var spansk og Øst-Timor var portugisisk. Nesten samtidig gjorde deres naboland territorielle krav på sin mindre nabostat, Marokko invaderte Vest-Sahara og 30 dager etter rykket Indonesia inn i Øst-Timor, og landene ble ved militær makt forhindret fra å utøve sin legitime rett til sel
vbestemmelse. Både Øst-Timor og Vest-Sahara er trolig i besittelse av store ubrukte oljeressurser utenfor kysten.
- Utfordringene til Øst-Timor har vært å få tilgang på inntektene fra oljeindustrien, de ble tidligere delt ulovlig mellom Indonesia og Australia. Nå jobber vi for å få tilgang til arbeidsplasser og ilandføring av oljen til Øst-Timor, sier Monteiro, som også får støtte av
Øst-Timorkomiteen i forbundet.Også utenfor kysten av Vest-Sahara er det antatt å ligge store mengder oljeressurser, men ingen av de fremtidige oljeinntektene er planlagt å tilfalle folket saharawiene, kun å bidra til å finansiere Marokkos okkupasjon.
Skal tilhøre folket- Naturressursene skal tilhøre folket og komme dem til gode, sa Sande i møte. Dette jobber forbundet for både i Norge og internasjonalt. Det er veldig viktig å være oppdatert i forhold til situasjonen i Vest-Sahara, og vi støtter dere i deres ikke voldelige frigjøringskamp, blant annet via det fantastiske arbeidet
Støttekomiteen for Vest-Sahara gjør her i Norge.