I 2005 svartelistet Oljefondet amerikanske Kerr-McGee for å lete etter olje utenfor Vest-Sahara. Norske Fugro-Geoteam er nå inne på nøyaktig samme leteområde. Ap-politiker krever Oljefond-reaksjon. Norwatch, 12. januar 2008.
Av Erik Hagen
NorwatchDet var med svært sterk kritikk at Finansdepartementet solgte seg ut av det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee i 2005.
Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet [Oljefondets Etikkråd, red.anm.] anser slik virksomhet som et særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess, skrev finansdepartementet i en
pressemelding under Finansminister Per Kristian Foss (H) i 2005.
Kerr-McGee skulle bli det første selskapet som Oljefondet noensinne kastet ut etter at Stortinget vedtok etiske retningslinjer for fondet.
I dag har Norwatch avdekket at Fugro-Geoteam har påbegynt et engasjement inne på nøyaktig samme leteområde, på oppdrag fra et samarbeidende amerikansk selskap, som overtok Kerr-McGees lisens.
Oljefondet har investert i Fugro-Geoteams nederlandske morselskap, Fugro NV. Ved siste tilgjengelige tall, 31. desember 2007, hadde Oljefondet 139 millioner kroner i det nederlandske selskapet.
Selg, aksjene! Dersom dette med Fugro-Geoteam stemmer, er det på sin plass at Oljefondet øyeblikkelig selger seg ut av selskapet. Denne type uetiske selskaper kan vi ikke investere pensjonspengene våre i, sier Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen (Ap) til Norwatch.
Hansen var selv på besøk til de okkuperte områdene i 2005, men ble kastet ut av marokkanske myndigheter på oppholdets første dag. Den saharawiske tolken hennes ble arrestert og torturert.
Hun sier at Fugro-saken også viser at norsk utenrikspolitikk må strammes enda tydeligere inn i Vest-Sahara-saken.
Regjeringens politikk med å fraråde selskaper fra å etablere seg i Vest-Sahara, har tydeligvis ikke fungert. Det har de siste årene vært flere grove tilfeller av norsk engasjement i Vest-Sahara, som bare bidrar til å støtte opp under den ulovlige og brutale okkupasjonen. Vi må ty til sterkere midler for å stanse disse norske aktivitetene, sier hun til Norwatch.
Amerikanske interesserEtt år etter Oljefondets reaksjon overfor Kerr-McGee, og etter at flere andre europeiske investorer hadde fulgt Oljefondets avgjørelse om å svarteliste energi-giganten, annonserte selskapet at de ikke ønsket å fortsette sitt oppdrag i Vest-Sahara.
Men det stoppet ikke den amerikanske oljeletingen. I stedet ble lisensen overført til privat-eide selskapet Kosmos Energy, som da hadde samarbeidet med Kerr-McGee om Vest-Sahara-blokken de siste to årene.
Kosmos har beholdt lisensen fram til i dag.
I en presentasjon laget av Kosmos Energy i 2008, kom det fram at Kosmos Energy har et svært tett samarbeid med Kerr-McGees nye eiere, selskapet Anadarko. Blant annet har de bygget opp et felles utviklingsteam. Det kommer ikke fram i Kosmos Energys presentasjoner hvorvidt dette samarbeidet omfatter Vest-Sahara.
Både Thor Offshore og Fugro-Geoteam har vært engasjert i Vest-Sahara tidligere for noen år siden, da de jobbet for Kerr-McGee. De to selskapene erkjente de politiske aspektene ved sine engasjementer, og alle lovet at de ikke ville la seg engasjere i området i framtiden. Likevel har altså både Thor Offshore og Fugro-Geoteam nå valgt å gjenta sine aktiviteter i området.