Sjøvik kan bli presset ut av Vest-Sahara
Endringer i rammevilkårene for utenlandske fartøy som fisker utenfor Marokko og Vest-Sahara kan stoppe Odd Kjell Sjøviks omdiskuterte fiskeriprosjekt i Vest-Sahara. FiskeribladetFiskaren, 26. april 2010.
Publisert 22. desember 2010




Endringer i rammevilkårene for utenlandske fartøy som fisker utenfor Marokko og Vest-Sahara kan stoppe Odd Kjell Sjøviks omdiskuterte fiskeriprosjekt i Vest-Sahara.

Ola Sletten og Øystein Hage
FiskeribladetFiskaren 26. april 2010
Rabat, Marokko/Bergen
Se saken her - og forsiden.

Sjøvik AS er det eneste norske fiskeriselskap som fangster utenfor Vest-Sahara i Marokko. Men nå kan det bli stopp. Årsaken er strengere krav om levering av råstoff til landbaserte anlegg.

Drastiske følger
En ny fiskerireform i Marokko kan på sikt føre til at Sjøvik trekker seg ut av Vest-Sahara da den nye omstruktureringen innen sektoren kan få drastiske følger for virksomheten som har base i kystbyen Dakhla helt i sør. Det er ennå uvisst om fabrikkskipet F/V ”Midøy Viking” får fortsette med ombordfrysing.
Marokko er i ferd med å få på plass en ny fiskerireform kalt ”Plan Halieutis”, som tar sikte på å øke landets eksport fra 729 millioner euro i 2007 til 1,9 milliarder i 2020. Og det er i sammenheng med dette programmet at blant annet nye lisenser for utenlandske trålere og ringnotbåter vurderes på nytt.
Afrikas største fiskeriprodusent økte det totale volumet med 13 prosent i 200089 til 1,067 millioner tonn mot 943 000 tonn i 2008. I år er TAC for pelagisk satt til hele 1,8 millioner tonn. I den omtalte C-sonen som er underbeskattet, er uttaket satt til en million tonn. Ressursene er i aller høyeste grad bærekraftige. Det er i første rekke sardiner og sardinella som leveres til et hopetall av fryserier like ved havneområdet i byen. Makrell og hestmakrell er også viktige arter i høysesongene.

FAKTA: SJØVIK
  • Sjøvik-gruppen, med Sjøvik AS i spissen, er et selskap med basis i eierskap av fiskebåter, fiske, foredling, salg og markedsføring av fiskeprodukter.
  • Sjøvik As består av selskapene Sjøvik Afrika, Sjøvik mekaniske Verksted, Sjøvik Seafood, Sjøvik-trål og Kristiansund Fiskeindustri AS. Selskapet opereres med base i Midsund i Møre og Romsdal. Selskapet har også fabrikktråleren Karelia II som går under russisk flagg.
  • Det var ringnotbåten Høststjerna som med norsk konsesjon som var den økonomiske eneren i virksomheten, inntil den ble solgt med kvite t til en anslått verdi på rundt 260 millioner kroner.
  • Sjøvik var siden 1979 kjent for foredlingsbedriften Seabay Limited i Grimsby i Storbritannia, hvor de etablerte seg i den tradisjonelle engelske fiskeribyen Grimsby. Merkenavnet Seabay var kjent i Europa som spesialist innen forskjellige frossenfisk produkt, men portene i bedriften ble lukket den 20. januar 2008 grunnet store tap.
  • Det siste tilskuddet er altså Marokko hvor fabrikktråleren ”Midøy Dakhla” opererer. Midøy Dakhla” som ble bygd i 1979, ble solgt til Sjovik Morocco S.A som sitter på lisensen. Caiano Fisk AS er inne i Sjovik Morocco S.A via et annet selskap.
  • Da båten kom ned til Dakhla, vakte det oppsikt over den store innfrysningskapasiteten på båten og flere samlet seg på kaia for å protestere mot prosjektet. En negativ beslutning fra fiskerimyndighetene sin side i Marokko kan nå i verste fall få negative konsekvenser for om Sjøvik på sikt trekker seg fra Vest-Sahara. Tilbakevises
    Daniel Sjøvik som fortsatt er i forhandlinger ved fiskeriministeriet i Rabat, avviser på selv om det ennå ikke er klart hva som blir utfallet av disse møtene.
    -Jeg har fått positive signal fra fiskeridirektøren om at vi kan starte opp igjen virksomheten innen kort tid. Midøy Dakhla har hatt og har fortsatt fryselisens. Båten er flagget inn til Marokko som frysebåt for dermed å drive ombordproduksjon. Jeg tilbakeviser påstanden om at vi har hatt en dispensasjon knyttet til ombordfrysingsom noen vil ha det til, sier Sjøvik på telefon fra Casablanca.

    Gjenopptok fisket
    FiskeribladetFiskaren er kjent med at ”Midøy Dakhla” nylig fikk gjenoppta fisket etter seks uker ved kai, men uten at de får fryse en eneste sardin om bord. De tre andre skandinaviske båtene ”Aldo”, ”Zander” og ”Dicada”, som har lisenser i den såkalte C-sonen utenfor Dakhla i Vest-Sahara, måtte også stoppe fisket i mars, men i en atskillig kortere periode enn ”Midøy Dakhla”.
    -Det er ingen dramatikk i dette siden vi hele tiden har levert en stor del av fangsten fersk. Grunnen til at vi nå bare leverer fersk, er at vi er i venter på av en avtale om hvor stor andelen av fangsten som kan fryses, sier Daniel Sjøvik.

    Tekniske problem
    Sjøvik-gruppen sitt engasjement i Vest-Sahara har hittil vist seg å være problematisk. Fabrikkskipet ”Midøy Viking” ankom Dakhla den 18. mars i 2006,og siden har prosjektet vært preget av tekniske problem med ny hovedmotor som ble montert på Solstrand.
    Ikke minst toppet det hele seg i 2008 da den marokkanske partneren Mohammed Bouaicha kom i posisjon til å forhandl en avtale der en annen partner kjøpte seg inn.
    Beløpet som Sjøvik måtte ut med til Bouaicha med base i Casablanca, skal ifølge flere høyt plasserte personer i fiskerinæringen, dreie seg om et tosifret millionbeløp i marokkanske dirham.

    Turbulent
    Sjøvik satt igjen med ”Midøy Viking” etter at båten ble erstattet av ”Høststjerna” i 2005. ”Midøy Viking” ble bygd om på Solstrand med hensikt å tilpasse fartøyet til varmere farvann og i større grad tråling. Og det var i denne sammenheng at hovedmotoren ble byttet ut.
    -Beslutningen om å begynne fisket i Marokko var basert på en årelang analyse av en uutnyttet fiskeressurs, sier Sjøvik.

  • Nyheter

    To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

    To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

    04. november 2024

    Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

    25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

    02. november 2024

    Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

    Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

    16. oktober 2024

    Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

    En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

    07. oktober 2024