Tenk om du var henne
Article image
Fetim (t.h.) er flyktning fra Vest-Sahara. Hun har bedt om ikke å være med i en film som skal vises på en filmfestival i Grimstad torsdag. Filmen hevder at hun er en slave, selv om hun ikke er det. Ingen ting i filmen tilsier at hun er slave - bortsett fra alle undertekstene som filmregissøren har funnet på.
Publisert 16. juni 2010


Bildet ovenfor kan brukes fritt, uten kreditering. For høy oppløsning, klikk fotografiet.
Les om løgnene i "dokumentarfilmen" Stolen.

Tenk deg at du er en lutfattig firebarnsmor. Du har levd som flyktning nesten hele ditt liv, siden den gang hjemlandet ditt ble okkupert. Som de fleste andre familier fra Vest-Sahara, er familien din blitt delt i to.

Forestill deg at to journalister kommer og skal lage en film om flyktningtilværelsen din. Journalistene bor hjemme hos deg. De vil filme ditt første møte med moren din på trettifem år.

Det er første gang du tar en journalist inn i ditt hjem. Du blir intervjuet. Dag etter dag. Du tenker at kanskje situasjonen din, og ditt folks kamp for selvstendighet, endelig vil få litt oppmerksomhet. Men når opptakene til slutt limes sammen, på den andre siden av kloden, blir alle klippene stokket om. Og på kinolerrettene er alle sitatene dine oversatt feil. Sier du A, står det tekstet B. Sier du B, står det A. Filmen hevder at datteren din sier du er en slave. Men det har hun aldri sagt. Når du protesterer til avisene, er kameramannen skeptisk. Han tviler på at dine protester er ærlige. Du har sikkert blitt tvunget til å protestere. Noen vil deg vondt.

Fostermoren din, som har tatt så godt vare på deg siden dere flyktet fra invasjonsstyrkene, omtales som en slaveeier. Alle familiemedlemmene dine sa til kameraet at du selvfølgelig aldri er blitt kidnappet for å leve et liv i slaveri. Men dessverre snakker dere et språk ingen i kinosalen forstår. Ingen skjønner at tekstingen er et falsum. Når du protesterer, applauderer tilskuerne for de som lagde filmen. Hva ville du sagt om du var Fetim?

Journalistene som bodde i huset ditt reiser til FN for å fordømme det de påstår å ha oppdaget i ditt hjem. Du hører at bildene av deg spilles på marokkansk TV. Fiendens TV. Ikke en eneste gang har journalisten filmet at du har blitt bedt om å gjøre arbeid. Aldri har de filmet at du har gjort en eneste tjeneste for en annen person. Likevel er du blitt en brikke i svertekampanjen mot saken du tror på. Du er blitt en syndebukk i lokalmiljøet ditt. Hele ditt folk, både de som bor i flyktningleirene og de som bor i de okkuperte områdene, vet hvem du er. Du er hun som hadde besøk av journalistene.

På torsdag vil Fetim krenkes på det groveste i en kinosal i Grimstad. Nesten alle scener fra flyktningleirene i Algerie som vises på Kortfilmfestivalen i morgen inneholder feil, fordreininger og misforståelser. Filmregissøren er invitert for å snakke om hvor vanskelig det var å lage filmen. Norgesbesøket er betalt av Fritt Ord. Men ingen har invitert Fetim. Hun er på jobb i barnehagen i flyktningleirene.

"Kortfilmfestivalen kan ikke ta ansvar for innholdet i hver enkelt film på festivalen", svarte festivaldirektør Torunn Nyen, da vi ba om at festivalen trekker den krenkende filmen fra programmet.

Festivalen mener det er riktig å vise filmen nettopp fordi den er kontroversiell.

Nyt pop-cornet.

Drit i etikken.

Og hvis dere sender hovedpersonen en videohilsen fra festivalen, kjenner vi en oversetter dere kan bruke.
Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024