Marokko og Frankrike lyktes å forhindre at FN overvåker menneskerettighetsovergrepene i Vest-Sahara
Marokko er åpent imot forslag fra flere stater om å utvide FN-styrkens mandat til å omfatte overvåkning av overgrepene i Vest-Sahara.
"Vi er overbevist om at Sikkerhetsrådet forstår (...) at landet har ekstremt alvorlige grunner til å motsette seg at MINURSO-mandatet omfatter dette spørsmålet",
uttalte en talsmann for Marokko. I går vedtok FNs sikkerhetsråd at MINURSO-styrken i Vest-Sahara fremdeles ikke skal få overvåke overgrepene mot saharawiene.
Polisario har i lengre tid krevd at FN overvåker menneskerettighetssituasjonen i områder der MINURSO i dag er utstasjonert - det vil si både i de okkuperte områdene og i flyktningleirene i Algerie som de selv kontrollerer. Men dette nekter altså Marokko.
Sikkerhetsrådsmedlemmene Uganda, Mexico og Nigeria var de sterkeste kritikerne til at resolusjonen ikke ville ta med menneskerettigheter. De meldte først at de ville avstå fra å stemme på den tomme resolusjonsteksten, men endte til slutt med å stemme for.
Presset lå hovedsakelig fra Frankrike, Marokkos nærmeste allierte, og Gabon (les: "Frankrike").
"Vi trenger ikke at det skal nevnes menneskerettigheter!", uttalte Gabon-ambassadøren utvetydig til mediene.
Den kinesiske representanten stusset over hvordan Frankrike er kritisk til menneskerettighetssituasjonen i Burma, men ser mellom fingrene i Vest-Sahara.
"Ingen lærer oss om menneskerettighetene" brøt Frankrike ut til svar.
Det er nå hele 12 måneder til saken på ny skal opp i Sikkerhetsrådet. Total seier for Marokko. Nå må FN-styrken i Vest-Sahara i enda et år patruljere gatene i Vest-Sahara - som stilltiende vitner til overgrep mot saharawiene - uten å en gang kunne fortelle til New York om hva de ser. Ikke rart saharawiene føler seg sviktet av verdenssamfunnet.